
Landen die de meeste grond bestemmen voor het afvangen van broeikasgassen door herbebossing en natuurherstel. Saoedi-Arabië stelt zelfs voor 93% van zijn grondgebied, voornamelijk woestijn, te willen herbebossen (afb: Wim Carton et al./Nature Communications)
Landen hebben in hun klimaatvoor-nemens beloften gedaan, die, vriendelijk gesteld, nogal optimistisch zijn/waren. Volgens onderzoekers ‘overspeelden’ die hun hand wat betreft aanleg en herstel van natuur. Alles bij elkaar zou dat ‘overspel’ zo groot zijn als de VS. We zullen echt moeten werken aan het verlagen van onze broeikasgasuitstoot, stellen ze.
Voor het eerst zouden onderzoekers hebben berekend hoeveel grondgebied de verschillende landen hebben voorgesteld in hun plannen de klimaatverandering te bestrijden. Als je dat grondgebied bij elkaar optelt en hoeveel grond een land werkelijk besteed om de klimaatverandering tegen te gaan, dan zit daar een nogal groot gat tussen tezamen zo groot als de Verenigde Staten.
“Als we het land optellen die landen zeggen te gebruiken om klimaatneutraliteit te bereiken dan is duidelijk hoe onrealistisch die toezeggingen zijn”, zegt Wim Carton van de universiteit van Lund. “Als gedaan wat wat beloofd werd dan zou het ook grondgebied betreffen dat nu voor andere doelen wordt gebruikt. Dat zou grote problemen veroorzaken bij de voedselvoorziening en biodiversiteit.”
Elke vijf jaar leveren landen die het Klimaatakkoord hebben ondertekend hun ‘nationale bijdragen’ in, waarin hun klimaatplannen staan. Hoewel die beloftes en voornemens niet bindend zijn vormen ze toch een maat voor de klimaatambitie van de diverse landen. De onderzoekers bekeken 194 van de voornemens en konden aan de hand daarvan de hoeveelheid land berekenen die landen daarvoor bedacht hebben.
Herbebossing
Alles bij elkaar opgeteld zou 40% van het beloofde ‘klimaatland’ zijn bedoeld voor herbebossing om extra kooldioxide op te slaan. De andere 60% van dat gebied gaat om herstel van ecosystemen, bosherstel en voor een aantal landen afvang en opslag van kooldioxide op andere manieren.
Lund: “We zullen waarschijnlijk koolstof moeten afvangen en opslaan om klimaatneutraal te worden, maar we moeten ons niet zo sterk afhankelijk maken van het planten van bomen en energiegewassen. Dan versterken we de problemen die we nu al hebben met de intensieve landbouw en het onduurzame landgebruik.”
Landen zouden volgens Carton en de zijnen vooral een realistische verwachting moeten hebben welke rol grond kan hebben. Bestaande scenario’s werken anders niet en als ze dat wel doen dan kunnen ze katastrofale gevolgen hebben voor gemeenschappen, ecosystemen en biodiversiteit, stellen ze. Dat leidt ook de aandacht af van acties die genomen moeten worden om de broeikasgasuitstoot te verlagen.
Sommige landen overspelen hun hand een beetje meer dan andere. Zo stelt een aantal Sahellanden voor meer dan eenvijfde van hun landoppervlak te gebruiken om op netto-nul uit te komen. Als dat in de praktijk wordt gebracht zal aan de toch al kwetsbare en arme bevolking de mogelijkheid worden ontnomen om land te gebruiken dat nodig is voor hun overleving, stellen de onderzoekers.
Lund: “Het lijkt er op dat landen die het meeste uitstoten op dezelfde voet door willen gaan in plaats van dat ze proberen hun uitstoot te verminderen. Die denken de uitstoot te kunnen verminderen door het afvangen van koolstof op grote schaal.”
Bron: Alpha Galileo