
De twaalfmaandsgemiddelde temperatuur tov het gemiddelde over 1991-2020 (afb: Copernicus)
Vorig jaar was uitzonderlijk nat, maar desalniettemin bleef de gemiddelde aardtemperatuur stijgen. Dit jaar doen we het anders. Het heeft in dit deel van Europa al een tijdje niet geregend, maar er is een constante: de stijgende temperatuur. Maart lag volgens het Europese waarnemingssysteem Copernicus met een gemiddelde temperatuur van 6,03°C 2,41°C boven het gemiddelde van die maand in 1991 tot 2020. Daarmee is afgelopen maart de warmste maand ooit gemeten in Europa. Wereldwijd staat maart op een tweede plaats: maart was 0,08°C koeler dan maart 2024. Het wensdoel van het klimaatakkoord uit Parijs is de opwarming beneden de 1,5°C te houden, maar dat wordt steeds onwaarschijnlijker.
De gemiddelde wereldtemperatuur was in maart wereldwijd was 14,06°C. Dat is 0,65°C boven de gemiddelde temperatuur in maart tussen 1991 en 2020 en 1,60°C boven die in het voorindustriële tijdperk (tweede helft 19de eeuw). De periode van twaalf maanden tot en met maart 2025 lag de gemiddelde wereldtemperatuur 1,59°C boven het voorindustriële tijdperk.
Europa
Europa warmt sneller op dan de meeste delen van de aarde met de grootste afwijkingen boven het oosten van Europa en Zuidwest-Rusland. Op he Iberische schiereiland (Spanje en Portugal) was de temperatuurstijging lager dan elders in Europa.
Buiten Europa waren ook de temperaturen in het Noordpoolgebied hoger dan gemiddeld, vooral op de Canadese eilanden en in de Baffinbaai. Dat ‘lot’ deelden ze met het VS van Trump, Mexico, delen van Azië en Australië. Iets minder hogere temperaturen dan gemiddeld mat Copernicus in Noord-Canada, de Hudsonbaai en Oost-Rusland (Siberië).
De gemiddelde zeeoppervlaktetemperatuur in maart van 60° NB tot 60° ZB bedroeg 20,96°C, ook de op een na hoogste gemeten temperatuur in maart; 0,12°C onder het record van maart 2024. Die temperaturen bleven volgens Copernicus ongewoon hoog in veel delen van de oceanen en zeeën. Sommige zeeën zoals de Middellandse Zee en het noordoosten van de Atlantische Oceaan kenden grotere temperatuurrecordbrekende gebieden dan in de maand ervoor.
Bron: Copernicus