Wat doen we er aan?

Het klimaat verandert in ras tempo, maar toch lijkt het er op alsof wij ons niet echt bewust zijn van die dreiging. Veel mensen hebben het idee dat de overheid aan zet is en dat het voorkomen van de klimaatverandering ons veel geld gaat kosten. Dat is maar deels waar.
Inderdaad zullen de oude fossiel gestookte centrales moeten worden vervangen, maar wij burgers hebben wel degelijk ook een grote taak te verrichten. Onze manier van leven, dan heb ik het over het rijke deel van de wereld, is de oorzaak van de ontwrichting van het klimaat, onze vakanties in alle delen van de wereld, onze wegwerpmaatschappij waarin producten worden vervangen ver voor dat ze niet meer bruikbaar zijn, onze manier om ons te verplaatsen (voornamelijk per auto), al die machines die we gebruiken (en vervolgens naar de sportschool gaan om te bewegen en te heffen), dat wat we eten. Al dat voedsel dat we weggooien.
We kunnen met heel wat minder energie toe. Denk nu niet dat dat niet uitmaakt als de energie groen (?) is. Er zitten grenzen aan het energieverbruik als we willen dat alle mensen op deze steeds vollere aarde het net zo goed hebben als wij. Dus maak een begin. Eet (veel) minder vlees, doe de auto de deur uit, wees zuinig met energie en ga op groene stroom over. Wij zijn de kleine radertjes die deel uitmaken van de machine (de mensheid), maar hoeven niet machteloos toe te zien…