En ja: juni was warmer in West-Europa dan ooit gemeten

Junitemperaturen in Europa

Junitemperaturen in Europa (afb: copernicus.eu)

We gaan gewoon door met het vermelden van klimaatrecords (totdat dat gaat vervelen zoals je ook bij oorlogsberichten ziet gebeuren; as): juni was in ieder geval in West-Europa de warmste junimaand ooit gemeten. Volgens de Europese weer- en klimaatobservator Copernicus zouden 790 miljoen inwoners van zo’n twaalf landen in die maand de hoogste temperaturen hebben beleefd ooit gemeten. Copernicus heeft het in dit verband over ‘extreem weer’.Juni kende twee hittegolven: een van 17 tot en met 22 juni in grote delen van Zuid- en West-Europa, de tweede viel tussen 30 juni en eindigde op 2 juli en deed zich in hetzelfde deel van Europa voor.
Gedurende de tweede hittegolf steeg de temperatuur in verschillende landen boven de 40°C, in Spanje en Portugal zelfs tot 46°C. Beide hittegolven waren het gevolg van een stabiel hogedruksysteem waardoor de hete lucht werd vastgehouden bij zonnig en droog weer. Dat verhoogde de ozonconcentratie op ‘mensenhoogte’ (wat ongezond is) en ook het gevaar op bosbranden.
Op 30 juni bereikte de gemiddelde dagtemperatuur in de West-Europa 24,9 °C, een nieuw junirecord. Dezelfde temperatuur werd gemeten op 1 juli. Dit is een van de hoogste dagtemperaturen ooit gemeten in de regio tijdens de zomer en werd alleen overtroffen op het hoogtepunt van het seizoen – tussen half juli en half augustus – tijdens de hittegolven van 2003, 2018, 2019, 2022 en 2023.

Voor een groot deel van West-Europa, waaronder het grootste deel van Spanje, Portugal, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, was de gemiddelde temperatuur tussen het begin van de eerste hittegolf en het einde van de tweede hittegolf (17 juni tot 2 juli) de warmste voor de tijd van het jaar sinds minstens 1979.

Gemiddeld 20,49°C

De gemiddelde temperatuur in juni lag op 20,49 °C, 2,81 °C boven het gemiddelde van 1991-2020. Die overtrof het vorige junirecord uit 2003 met 0,06 °C. Opvallend is dat zowel juni 2003 als juni 2025 als uitzonderlijke maanden worden beschouwd, aangezien de op twee na warmste junimaand, in 2017, 0,7°C tot 0,8°C minder warm was.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *