Al twaalf maanden achter elkaar 1,5°C boven voorindustrieel tijdperk

Aardtemperatuur januari 2024

Januari 2024 is de twaalfde achtereenvolgende maand met een temperatuur die 1,5°C hoger lig dan in 1850 (afb: Copernicus)

Van februari vorig jaar tot en met januari van dit jaar lag de gemiddelde aardtemperatuur 1,5°C boven de temperatuur van het voorindustriële tijdperk, de wensdoelstelling van het klimaatakkoord van Parijs, zo stelt de Europese klimaatinstelling Copernicus. Januari bleek weer warmer dan de vorige warmste eerste maand in 2020 (+ 0,12°C en 1,66°C boven het voorindustriële tijdperk). Sedert juni vorig jaar was elke maand weer warmer dan ooit eerder gemeten.

Klimatologen stellen dat die hoge temperaturen deels ook te verklaren zijn door natuurlijke oorzaken, zoals de nu heersende El Niño, maar verreweg het grootste deel van de aardopwarming is/wordt veroorzaakt door menselijke activiteit. “Dit zijn meer dan getallen en records”, zegt klimatologe Kathie Dello van de universiteit van Noord-Carolina. “Die hebben invloed op boerderijen en gemeenschappen, op de seizoenen en op de zeespiegel.” In feite op de hele aardbol en alles wat door op leeft, mevrouw Dello, en hier stopt het niet…

Bron: phys.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *