Bomen koelen wel tot 12°C

Beboomde gebouwen

Een (bestaand) verticaal bos op een gebouw van de overheid in de Japanse stad Fukuoka (afb: Stefano Boeri)

Uit een analyse van satellietgegevens van 293 steden in Europa blijkt dat bomen steden goed koel kunnen houden tot wel 12°C. Andere groene vlaktes hebben niet zo’n geweldig afkoelend effect. Het vervelende is alleen dat dat effect in het warme zuiden, veel, minder is dan in het relatief koele noorden.
Jonas Schwaab van ETH in Zurich en collega’s gebruikten de oppervlaktetemperaturen gemeten door satellieten om de temperatuursverschillen tussen verschillende terreinen zoals parken, boomloze straten en wegen te achterhalen.
De oppervlaktetemperatuur is niet dezelfde als de luchttemperatuur, de temperatuur die de aardbewoners ervaren, stelt Schwab. “Gewoonlijk is het verschil in luchttemperatuur tussen met bomen bedekte gebieden en bebouwde gebieden veel kleiner dan dat tussen oppervlaktetemperaturen.”
Met bomen bedekte gebieden in steden hebben een veel lagere oppervlaktetemperatuur dan hun (bebouwde) omgeving, blijkt uit de analyse. Die verschillen in Midden-Europa lagen tussen de 8°C en 12°C en tussen de 0°C en 4°C in Zuid-Europa.
De koelende werking van bomen komt vooral door de schaduw en vochthuishouding van bomen. Door die laatste verspreiden bomen voortdurend waterdamp in de omgeving. Dat proces onttrekt warmte (=energie) aan de omgeving en zorgt daarmee voor lagere temperaturen.

In warmere delen van Europa is het allemaal wat droger en daarmee is het koeleffect ook minder dan in noordelijker gelegen gebieden. De onderzoekers moesten constateren dat groene ruimte een verwaarloosbaar effect hebben op de omgevingstemperatuur. Soms kunnen die zelfs warmer zijn dan de omgevende bebouwde en bestrate gebieden.

Hittegolven

Evenals de rest van de wereld krijgt ook Europa steeds vaker te maken met hittegolven. Dit onderzoek geeft aan dat bomen daarin een belangrijke rol kunnen spelen (behalve dan als kooldioxideconsumenten). Schwab vindt dat daarmee rekening moet worden gehouden bij strategieën de aardopwarming dragelijk te houden, maar hij geeft ook aan dat de effecten plaatselijk kunnen verschillen.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *