“Bomen kunnen steden wel 6°C koeler maken”

hitte-eilanden

Steden zijn hitte-eilanden (’s zomers en ’s winters)

Meer bomen en ook waterpartijen in steden kunnen in de zomer die tot wel 6°C afkoelen, stellen onderzoekers van de universiteit van Surrey. Overigens bestaat er ook een Italiaanse onderzoek waar de koelend effect wel 11,5°C zou zijn, maardat is niet in de samenvatting te lezen en het artikel zelf is (voor mij) niet toegankelijk. Die 11,5°C komt uit het artikel van de Surreyonderzoekers,
Steden zijn, zoals bekend, ’s zomers en ’s winters warmte-eilanden, die tot wel zo’n 4°C warmer kunnen zijn dan hun (plattelands)omgeving. De onderzoekers kwamen tot hun conclusies door een jaar lang de temperaturen te meten in vier onderscheiden gebieden in het district Guildford in Surrey (Engeland). Ze zagen dat de gebieden met bossen, graslanden en meertjes tot wel 6°C koeler waren dan de gemiddeld bebouwde delen. Het lijkt dus voor stadsplanners zaak om meer ‘groen’ en blauw’ toe te voegen aan steden in de strijd tegen de steeds vaker voorkomende hittegolven.
“Als de temperaturen in het VK oplopen tot records zoals in juli 2022, dan toont ons onderzoek maar weer eens aan dat de natuur de sleutel is om stadsgebieden koel te houden”, zegt Prashant Kumar. “We pleiten er voor zo veel mogelijk bomen in openbare ruimtes te plaatsen als mogelijk is, vooral rond scholen. Waterpartijen kunnen ook helpen gebieden te koelen en kunnen gebruikt worden voor het opvangen van overvloedige neerslag.”

De onderzoekers maten de temperaturen tussen begin juni 2021 en eind augustus 2022 elke minuut op zo’n twee tot drie meter boven de grond, in totaal zo’n 630 000 metingen. De zomer van 2022 gaf meer en intensere hittegolven te zien dan het jaar daarvoor. Het bebouwde gebied overschreed vaak de 28°C (in Engeland kennelijk de grens voor hittegolven). Op 19 juli 2022 werd zelfs een temperatuur van 40,7°C gemeten, de hoogste waarde ooit in Engeland gemeten.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *