El Niño is net aangekomen

El Niño

Kaart van afwijkende watertemperatuur [°C] in de oceanen gedurende de laatste sterke El Niño in december 1997 (afb: WikiMedia Commons)

De warme zeg maar hete zomer van 2023 heeft zich al aangekondigd.  Het lijkt er op of het jochie El Niño zich al heeft willen manifesteren, want het is nu officieel: het kind is er. Maak je borst (en je kop) maar nat.
Hoewel El Niño, een verandering van overheersende winden, effect heeft op delen van de Stille Oceaan rond de evenaar ten westen van Zuid-Amerika zijn de effecten op een groot deel wereld voelbaar. Er is sprake van dit verschijnsel als de temperatuur van het oceaanwater net onder het oppervlak 0,8°C of meer boven het gemiddelde ligt. Volgens de Amerikaanse oceanografische organisatie NOAA zou het jochie zeker tot en met de komende winter zijn invloed doen voelen.

De NOAA heeft het over een middelmatig tot sterk opwarmingseffect, zeker in de late herfst en vroege winter, maar andere meteorologische instellingen denken dat de invloed van El Niño dit keer zeer heftig zal zijn. Hoe dan ook zal het fenomeen het klimaat het komende jaar (de komende jaren) aanzienlijk kunnen opstoken in grote delen van de wereld.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *