Greta Thunberg: veel bla bla over het klimaat

Greta Thunberg bij EP in 2019

Greta Thunberg in het Europese Parlement in 2019

Greta Thunberg blijft politici op hun gebrek aan daadkracht wijzen. “We hebben dertig jaar veel bla bla gehoord en waar heeft ons dat gebracht?”, vroeg de jonge Zweedse zich af op een VN-bijeenkomst in Milaan voor jongeren, waar het klimaat centraal staat.
“Er is geen planeet B. Er is geen planeet bla bla, groene economie bla bla, koolstofneutraliteit in 2050 bla bla”, zei ze onder luid applaus van de vierhonderd jeugdige toehoorders uit de hele wereld een maand voor de COP26 in Glasgow. “Dat is alles wat we horen van onze zogenaamde leiders. Woorden. Woorden die goed klinken maar niet leiden tot actie. Onze hoop en dromen verdrinken in hun woorden en hun loze beloften.” Ze acht die lege woorden een verraad van de huidige en toekomstige generaties.
In Milaan zijn drie dagen vierhonderd jongeren uit bijna 200 landen bijeen, in de leeftijd tussen 15 en 29 jaar, om te komen tot een gemeenschappelijke verklaring. Die zal eind van de week worden overhandigd aan ministers om mee te nemen naar het ‘grote werk’. Thunberg heeft er weinig vertrouwen in dat die ministers ook daadwerkelijk naar hen zullen luisteren. “Dat hebben ze nooit gedaan.” Ze vindt dat niet leiders moeten beslissen wat hoop is (meer bla bla). “Hoop is de waarheid vertellen. Hoop is daadkracht. Hoop komt altijd van mensen.”

Het klinkt een beetje moedeloos, want de werkelijkheid is dat ook de mensen niet erg warm lopen om in actie te komen, hun leven anders in te richten. De broeikasgasuitstoot blijft onverminderd stijgen, terwijl om ons heen steeds meer tekenen zijn van wat ons nog te wachten staat. De in Parijs gewenste maximale opwarming met 1,5°C ten opzichte van het voorindustriële tijdperk zo rond de helft van de 19de eeuw lijkt zo goed als onhaalbaar. We koersen eerder af op 3°C.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *