Ov-werkers in Duitsland bundelen krachten met klimaatactivisten

Werknemers van openbaar-vervoerbedrijven in Duitsland verzameld in de vakbond Verdi hebben besloten zich aan te sluiten bij de klimaatacties van Fridays for Future. Verdi, een van de grootste vakbonden in Europa, vindt de samenwerking zelf wat ongewoon, maar stelt dat bestrijding van de klimaatverandering een grotere investering in het ov vereist.
Met de leus #WirFahrenZusammen bundelen vakbond en klimaatactivisten hun krachten met als doel het grote publiek warm te maken voor hun streven. Het lijkt er op dat een recente stakingen van ov-werkers grote steun had bij dat grote publiek.
De acties vinden in heel Duitsland plaats, met uitzondering van het altijd dwarse Beieren. Het gaat om 90 000 ov-werkers bij 130 lokale vervoerbedrijven en gaan zowel over de verbetering van arbeidsvoorwaarden als om hogere investeringen in het ov. Dat zou om zo’n 100 miljard euro gaan tot 2030 om de ov-capaciteit te verdubbelen.

Andreas Schackert van Verdi stelt dat ov een belangrijke rol speelt in het terugdringen van de broeikasgasuitstoot. Het ov kampt in Duitsland met een groot tekort aan personeel. De komende zes jaar zouden ruim 100 000 nieuwe ov-werkers nodig zijn, maar dan zullen ook de arbeidsomstandigheden moeten worden verbeterd, vindt de vakbond maar ook Fridays for Future.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *