Stijn Schreven filosofeert met Chris Thomas, hoogleraar Ecologie en Evolutie aan de universiteit van York (VK) en Luís Valente onderzoeker bij Naturalis en de Rijksuniversiteit Groningen in Kennislink over wat er met de wereld gebeurt als de mens er niet meer is, door sommige wetenschappers niet als volledige onzin beschouwd. De mens kan niet zonder de aarde, de aarde heeft de mens echt niet nodig, zo is de trend. Die heeft de boel alleen behoorlijk in de war gebracht.
Na hun speculaties, die je maar op nemokennislink.nl moet lezen, komt het drietal op de lessen uit het gedachte-experiment. Thomas raadt aan om voorzichtig te zijn met nieuwe vindingen. “We hebben geen enkele controle op de ontwikkeling van nieuwe technologieën die ons wel zouden kunnen wegvagen. Er is geen systeem om te beoordelen of uitvinding A of B in het langetermijnbelang is van de mensheid als geheel en we hebben geen macht om een ontwikkeling te stoppen. Als iets eenmaal is uitgevonden, is het moeilijk terug te draaien.”
Valente is ervan overtuigd dat onze manier van leven (in dit rijke deel van de wereld, voeg ik daar dan aan toe) uiteindelijk tegen zijn grenzen aanloopt en het einde van de mensheid zou kunnen betekenen, maar hij houdt het liever optimistisch: “We kunnen nog miljoenen jaren aan evolutie redden, als we de bestaande soorten beschermen en ons gedrag drastisch veranderen.” Zo hoor je het ook eens van een ander.
Bron: kennislink