Het ziet er naar uit dat dit jaar de grens van 1,5°C boven de gemiddelde wereldtemperatuur zo’n 200 jaar geleden zal overschrijden, aldus de Europese klimaatorganisatie Copernicus. Dit was de wensgrens van het klimaatakkoord in Parijs. Vorig jaar was het record al op +1,48°C uitgekomen. Deels is die overschrijding een gevolg van de El Niño, het oceaanopwarmende natuurverschijnsel, maar verreweg het grootste deel van de opwarming kom op het conto van het zoogdier mens.
Volgens de meetgegevens zou de gemiddelde temperatuur dit jaar komen te liggen op 1,55°C boven het voorindustriële tijdperk, tenzij november en december extreem koud zouden zijn. Oktober was met een gemiddelde temperatuur van 15,25°C de op een na warmste maand gemeten (na oktober 2023) en lag daarmee 1,65°C boven het voorindustriële gemiddelde (van 1850 tot 1900 volgens Copernicus).
Oktober was trouwens de vijftiende maand in een reeks van zestien maanden die boven de 1,5°C opwarming uitkwam. “Na tien maanden is het nu vrijwel zeker dat 2024 het warmste jaar zal worden ooit gemeten en uitkomt op boven de 1,5°C opwarming ten opzichte van het voorindustriële tijddperk.”, zegt Samantha Burgess van Copernicus. Volgens haar zouden we wat de klimaatinspanningen betreft er een tandje bij moeten zetten, maar dat is gezien de verkiezing van ‘klimaatontkenner’ Trump als de volgende president in de VS en Amerika als grote klimaatverpester niet erg waarschijnlijk.
Bron: BBC