Oceanen warmen versterkt op

John Abraham

John Abraham (2011) (afb: St Thomasuniv.)

Het vorig jaar hebben de oceanen een recordhoeveelheid aan warmte opgenomen die gelijk is aan de totale energie van zeven Hirosjimabommen die elke seconde van het hele jaar door ontploffen, schrijft John Abraham van de St Thomasuniversiteit in Minnesota in the Guardian.

De onderzoekers, waaronder Abraham, berekenden dat op basis van temperatuurmetingen in de oceanen tot een diepte van 2000 m. Oceanen nemen het grootste deel van de warmte op die wordt veroorzaakt door het broeikaseffect. Aardopwarming is dus eigenlijk oceaanopwarming.
Als oceanen opwarmen dan wordt daarmee het leven in zee bedreigd en daarmee verschillende voedselketens die hun oorsprong in water hebben. Warm water zorgt voor heftiger stormen en meer regen en (dus) overstromingen. Daar komt als extra dreiging bij dat de zeespiegel stijgt.
De oceanen zijn in 2021 14 zettajoules warmer geworden (1 ZJ= 1000 000 000 000 000 000 000 J). Dat is de warmte die geproduceerd zou worden door de zeven Hirosjima die elke seconde ontploffen en dat 365 dagen achter elkaar (hebben de onderzoekers uitgerekend).

Ongelijk

De temperaturen in de oceanen gaat niet overal even hard omhoog. De Atlantische, Inidische en het noordelijk deel van de Stille Zuidzee warmen het snelst op. Dat schijnt met de uitstoot ter plaatse te maken te hebben. De onderzoekers verwachten dat dat patroon zich de komende decennia zal voortzetten.
De onderzoekers concluderen ook dat de opwarming steeds dieper in de oceanen doordringt. Abraham stelt dat we de mogelijkheden (hij schrijft ’technologie’, maar daarmee miskent hij de oorzaken van de opwarming: overconsumptie en verspilling) hebben om de opwarming te temperen, hij vraagt zich alleen of de mensen de wil wel hebben.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *