Vijf Britse klimaatactivisten schuldig bevonden aan samenzwering

JustStopOil-activisten aangeklaagd

De vijf aangeklaagde JustStopOil-activisten (afb: Just Stop Oil)

Vijf activisten van de Britse actiegroep Just stop oil zijn schuldig bevonden aan samenzwering bij de blokkade van de snelweg M25. Hen wachten lange gevangenis-straffen. Net als in Duitsland lijken klimaatactivisten ook in het Verenigde Koninkrijk steeds vaker als misdadigers te worden behandeld.
De economische schade van de blokkade zou volgens de aanklager 750 000 pond hebben bedragen, de kosten van politioneel ingrijpen eenmiljoen pond (bij elkaar ruim tweemiljoen euro). De aangeklaagden hielden zich tijdens het proces niet aan de regels van de rechtbank, wat, volgens de Britse krant the Guardian, tot grote chaos leidde. Medeactivisten speelden daarin een grote rol.
De beklaagden betoogden dat de dringende noodzaak tot het treffen van adequate klimaatmaatregelen hun acties rechtvaardigden. Volgens de klimaatorganisatie zou de rechter tegenover de jury gesteld hebben dat de bestaansdreiging van de mensheid die de beklaagden aanvoerden als motivatie voor hun actie niet relevant zou zijn en dat de juryleden dat argument volledig moesten negeren.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *