Onderzoekers van, onder meer, het internationale instituut voor toegepaste systeemanalyse (IIASA) vinden dat de bal in de strijd tegen de klimaatontwrichting vooral bij overheden van/en rijke landen ligt om de aardopwarming onder de 2°C te houden. “De technische kant van de haalbaarheid is niet langer het grote probleem”, stelt Gunnar Luderer van het klimaatinstituut in Potsdam (D), “Het gaat veel meer om hoe snel de ambitie van klimaatbeleid door overheden kan worden opgevoerd.”Ondanks de vooruitgang op het gebied van schone energie blijven de wereldwijde CO2-emissies stijgen. Onderzoekers van, onder meer, IIASA onderstrepen op basis van een nieuwe studie het belang van de integratie van technologische vooruitgang en een actief beleid van overheden in (vooral) de rijke landen. Daarnaast zullen die rijke landen minder bedeelde naties moeten helpen hun klimaatdoelen te bereiken, stellen ze.
De onderzoekers onderzochten de gevolgen van verschillende scenario’s om de klimaatdoelstellingen te verwezenlijken. “Veel landen hebben mogelijk niet de mogelijkheden om ambitieuze klimaatmaatregelen uit te voeren”, stelt medeonderzoekster Elina Brutschin van IIASA. “Met aanvullende strategieën zoals snelle transformatie aan de vraagzijde – vooral in welvarende landen – gecombineerd met snelle elektrificatie, zou het nog steeds mogelijk kunnen zijn om de aardopwarming te beperken tot onder de 1,7 °C.”
Als de technisch vooruitgang niet in evenwicht is met, wat de onderzoekers noemen, de institutionele capaciteiten bij het formuleren van effectief klimaatbeleid dan zal dat een groot probleem vormen zelfs de 2°C-doelstelling te halen. Een verbeterde wereldwijde institutionele ondersteuning vergroot de waarschijnlijkheid om de opwarming onder de 1,6°C te houden met 25-45%, stellen ze.
Naarmate de inspanningen om het 1,5°C-doel te bereiken toenemen, wordt volgens de onderzoekers van groot belang om wegen te vinden die de haalbaarheid van klimaatacties vergroten en de koolstofkosten verlagen. Dit onderzoek zou daartoe waardevolle inzichten ‘voor het begeleiden van lopende discussies over klimaatbeleid en toekomstige scenariobeoordelingen’ bieden aan overheden, aldus de onderzoekers.
Bron: idw-online.de