Paul Wilcox van de universiteit van Innsbruck en collega’s lijken in twee artikelen (1 en 2) aannemelijk gemaakt te hebben dat el Niño, het opwarmend broertje van de afkoelende la Niña, wordt beïnvloed door de door de mens veroorzaakte aardopwarming. Het lijkt wel of ‘het kind’ sedert de jaren ’70 hardnekkiger is geworden.
El Niño doet zich ongeveer elke vier tot zeven jaar gelden. De lengte van het weersverschijnsel ligt ook niet vast. Wilcox: “De menselijke invloed zou er toe geleid kunnen hebben dat sedert de jaren ’70 er een klimaatkeerpunt is gepasseerd. Tot vijftig jaar geleden speelden de veranderingen in de zonnestraling een belangrijke rol in de ontwikkeling van het verschijnsel. Vanaf de jaren ’70 zien we duidelijke tekenen die alleen aan de door de mens veroorzaakte klimaatverandering kunnen worden toegeschreven.”
Daarnaast zou de Walker Switch, een vinding van de onderzoekers, een betere verklaring zijn voor historische klimaatveranderingen dat de tot nu toe gehanteerde ideeën zoals de tropische ‘warmwaterwip’.
Die ommekeer, ten gevolge van veranderingen in de zonnestraling, veroorzaakt snelle aanpassingen in de temperatuur van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan rond de evenaar en beïnvloedt vervolgens klimaatpatronen op noordelijker breedtegraden, waaronder Alaska en het noorden van de Atlantische Oceaan. Wilcox: “Dat concept helpt ons om het complexe samenspel van factoren die de klimaatdynamiek in deze regio’s hebben gevormd beter te verklaren.”
Bron: idw-online.de