Eerste kaart mogelijke waterstofvoorraden VS gemaakt

Mogelijke waterstofvoorraden VS

Mogelijke waterstofvoorraden VS (afb: USGS)

De Amerikaanse geologische dienst USGS heeft de eerste kaart van de mogelijke locaties van natuurlijk voorkomende geologische waterstofbronnen in de Verenigde Staten gepubliceerd. Al eerder was bekend dat er in rotsformaties waterstofvoorwaarden zijn. Hoe groot die voorraden zijn valt vooralsnog niet te zeggen. Waterstof wordt door, vooral, overheden gezien als (deel)oplossing voor het klimaatprobleem, maar dan gaat het om waterstof die verbonden is met zuurstof (water) of koolstof (methaan). Waterstof daarvan ‘lostrekken’ kost nogal wat energie en die beloofde ‘waterstofeconomie’ verloopt voorlopig niet al te best.
De kaart zou de eerste in zijn soort zijn op continentale schaal en toont waarschijnlijke, ondergrondse gebieden die onderzocht moeten worden op waterstof. Die onthult gebieden die mogelijk geologische waterstofvoorraden kunnen bevatten zoals een gebied dat Kansas, Iowa, Minnesota en Michigan, Arizona, Colorado, Nieuw Mexico en Utah, de kust van Californië en gebieden langs de oostkust omvat.
“Decennialang was de gangbare mening dat natuurlijk voorkomende waterstof zich niet in voldoende hoeveelheden ophoopte om te worden gebruikt voor energiedoeleinden”, aldus Sarah Ryker, USGS adjunct-directeur voor energie en mineralen. “Deze kaart is verleidelijk omdat die laat zien dat verschillende delen van de VS toch een ondergrondse waterstofbron zouden kunnen hebben.”

In een recent artikel schatten USGS-geologen Geoff Ellis en Sarah Gelman een groot potentieel voor — en grote onzekerheid over — de hoeveelheid waterstofvoorraden in de wereld. “We denken dat de energie-inhoud van deze geschatte winbare hoeveelheid waterstof ongeveer twee keer zo groot is als de hoeveelheid energie in alle bewezen aardgasreserves op aarde”, schreven Ellis en Gelman.

Winning

Het gebruikte rekenmodel doet echter geen voorspellingen over hoe of waar deze waterstof in de ondergrond zit en of winning mogelijk is. De auteurs denken dat veel ervan waarschijnlijk te diep, te ver uit de kust of in voorkomens zit die te klein zijn om economisch winbaar te zijn.
Gelman: “We hebben aangetoond (ik zou zeggen: aannemelijk gemaakt; as) dat er een aanzienlijk potentieel is voor waterstof in de bodem als opkomende energiebron. De volgende logische stap was om uit te zoeken waar die zich in de Verenigde Staten zou kunnen bevinden en daarvoor moesten we een methodologie ontwikkelen, die we eerst op 48 staten toepasten (buiten Alaska en Hawaï; as).”

Door te beoordelen welke regio’s de benodigde geologische omstandigheden hebben – zoals waterstofbronnen, reservoirgesteenten en afdichtingen om het gas gevangen te houden – is deze kaart voor waterstofvoorraden ontstaan. Die kent relatieve voorkomenskansen met waarden van 0 tot 1. Gebieden met hogere waarden (diepblauw op de kaart) zijn veelbelovender dan gebieden met lagere waarden.
De kaart, die zal blijvend worden bijgewerkt. Die is een belangrijke eerste stap in de zoektocht naar waterstof als toekomstige energiebron voor de VS, aldus USGS.

Bron: livescience.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *