Tussen nu en 2050 zal het gebruik van koelsystemen in woningen en bedrijfsgebouwen aanzienlijk toenemen door de steeds hogere temperaturen. De elektriciteit die daarvoor nodig is zal zorgen voor een verhoging van de broeikasgasuitstoot zolang fossiel gestookte centrales nog hun bijdrage aan de stroomvoorziening leveren.
De onderzoeksters houden er rekening mee dat het aantal luchtbehandelingssystemen om de binnentemperaturen draagbaar te houden in Europa in die periode zal verdubbelen. In India zal dat aantal verviervoudigen, verwachten ze, waardoor zo’n 40% van de huizen gekoeld zou zijn.
“In landen als Spanje en Italië zal de keuze voor luchtbehandeling leiden tot piekbelasting van het stroomnet”, stel medeonderzoeker Francesco Colelli. “Dat kan weer leiden tot verhoging van de prijzen en investeringen in nieuw vermogen om aan de vraag te kunnen voldoen.” Het piekvermogen in Italië zal in het ongunstigste scenario (RCP 8.5 met een verhoging van de temperatuur van 4°C tot 5°C in 2050) omhoog moeten naar 10 GW, 16% meer dan het huidige.
Veel efficiënter
Om dat te voorkomen zullen de luchtbehandelingssystemen veel efficiënter moeten worden, stellen de onderzoeksters. Vooral in India zijn de daar verkochte huiskoelsystemen vaak veel inefficiënter dan technisch mogelijk is. Natuurlijk neemt de uitstoot af bij het verminderen van de inzet van fossiele brandstoffen in de energievoorziening, maar energie die je voor koeling gebruikt kun je nergens anders voor gebruiken.
De resultaten van dit Energya-project, betaald door de EU, zijn ‘zichtbaar’ gemaakt in de tentoonstelling De Koeloplossing (Cooling Solution) die nog tot 31 juli te zien is in de Ca’ Foscari-universiteit in Venetië.
Bron: Alpha Galileo