Er lijkt iets heel vreemds te gebeuren met de Atlantische Oceaan. Terwijl grote delen van die wereldzee veel te warm zijn, is het water rond de evenaar op het ogenblik te ‘koud’. Dat lijkt een beetje op de verkoelende La Niña in de Stille Oceaan. Zien we hier de opkomst van een nieuw klimaatverschijnsel (of heb ik(=as) iets gemist?
Na het einde van El Niño in de lente zal dit najaar een nieuwe fase van dezelfde cyclus, La Niña, plaatsvinden in de Stille Oceaan rond de evenaar. ‘Broer’ en ‘zus’ hebben grote invloed op het weer vrijwel over de hele wereld.
Het lijkt er op dat een soortgelijk fenomeen zich nu op dezelfde breedtegraad in de Atlantische Oceaan afspeelt. Volgens het Amerikaanse oceanografische instituut NOAA is het water rond de evenaar voor de kust van Afrika te ‘koud’. We hebben het dan over temperaturen die tot 1°C lager zijn dan het langjarige gemiddelde. Ontwikkelt zich een Atlantische La Niña?
Volgens de Engelse Wikipedia zou er al een Atlantische El Niño zijn in wat de Atlantische Equatoriale Cyclus wordt genoemd. Als dit huidige verschijnsel drie maanden op rij aanhoudt tot eind augustus, dan zou er officieel sprake zijn van een Atlantische La Niña.
Net zoals de Enso-cyclus in de Stille Oceaan heeft de Atlantische cyclus gevolgen voor het weer, maar minder indringend dan hun ‘familieleden’ in de Stille Oceaan. Die Atlantische cyclus beïnvloedt de hoeveelheid neerslag die valt in Afrika en ook op een deel van het Zuid-Amerika. Het lijkt erop dat de Atlantische Niño-fase groter gevolgen heeft op de neerslag, maar ook op de ontwikkeling van wervelstormen.
Bron: Futura-Sciences