De grote overstromingen in Europa zijn volgens recent (flits)onderzoek twee keer waarschijnlijker door de klimaatverandering. Regenval op deze schaal komt hooguit een keer in de honderd tot driehonderd jaar voor, schrijven de onderzoeksters die gelieerd zijn aan de organisatie World Weather Attribution.
De vloedregen als gevolg van de storm Boris veroorzaakte in diverse Midden-Europese landen grote overstromingen en veel schade. De vier dagen aanhoudende regen was de hevigste ooit geregistreerde in Midden-Europa en was door de klimaatverandering twee keer waarschijnlijker geworden, terwijl de intensiteit daardoor met 7% was toegenomen. Overigens geven de onderzoeksters wel aan doordat zo’n regenvloed zo zelden voorkomt het lastig is te voorspellen hoeveel vaker die zal voorkomen. Ze houden nu rekening met een kans van een keer in de honderd jaar.
Om de invloed van door de mens veroorzaakte klimaatverandering te kunnen schatten, analyseerden ze weergegevens en gebruikten klimaatmodellen om te vergelijken hoe dergelijke gebeurtenissen zijn veranderd sinds de koelere voor-industriële tijd tot nu toe. Dergelijke modellen simuleren een wereld zonder de huidige 1,3°C opwarming en bekijken hoe waarschijnlijk een dergelijke zware regenval in zo’n wereld zou zijn.
Hoewel de flitsstudie niet door vakgenoten is beoordeeld, gebruikten de onderzoeksters wetenschappelijk geaccepteerde technieken. “In elk klimaat zou je verwachten dat er af en toe records worden gebroken,” zegt Friederike Otto, een klimaatwetenschapper van Imperial College, London, die het attributieonderzoeksteam coördineert, “maar om te zien dat records met zulke grote marges worden gebroken, wijst dat echt naar de klimaatverandering. Dat is alleen iets dat we zien in een opwarmende wereld.”
Nog heftiger
De onderzoeksters waarschuwen ook dat in een nog sterker opwarmende wereld (+2°C) de waarschijnlijkheid van hevige vierdaagse regenstormen met 50% zou toenemen in vergelijking met de huidige niveaus. Zulke stormen zouden ook in intensiteit toenemen, stellen ze.
De zware regenval in Centraal-Europa werd veroorzaakt door wat bekend staat als een Vb-depressie. Die ontstaat als er koude poollucht vanuit het noorden over de Alpen stroomt en botst op warme lucht uit Zuid-Europa. De onderzoeksters van de studie vonden geen waarneembare verandering in het aantal vergelijkbare Vb-depressies sinds de jaren 50.
Bron: ABC News