Verzet in Oeganda en Tanzania tegen olieproject TotalEnergies

Tilengaproject Albertmeer Oeganda

Het beoogde winproject in het Albertmeer in Oeganda (afb: unoc.co.ug)

In Oeganda en Tanzania is veel verzet van bewoners en klimaatactivisten tegen een groot oliewinproject van TotalEnergies in/nabij het Albertmeer in Oeganda en een pijpleiding van ruim 1400 km naar Tanzania. De Oegandese overheid probeert het verzet met harde hand de kop in te drukken, maar de betogers laten niet af aldus de Franse krant Le Monde.
Ondanks repressie en het risico op gevangenisstraf blijven gemeenschappen die getroffen zijn door Eacop (East African Crude Oil Pipeline) protesteren. De protesten vinden hun oorsprong in de geboden compensatie voor boeren, bewoners en vissers die door het megaproject worden getroffen, maar ook klimaatactivisten weren zich. Volgens Richard Sedenko, directeur van milieuvereniging OCI verstoort het lawaai dat bij de winning in het Albertmeer en het tankervervoer wordt gemaakt de vispopulaties.
Klimaatactivisten betogen dat er niet meer in fossiele projecten zou moeten worden geïnvesteerd maar dat er vol moet worden ingezet op een rechtvaardige overgang naar hernieuwbare energie. Zo’n twintig betogers die in Kampala op weg waren naar de Chinese ambassade – ook het Chinese bedrijf Cnooc heeft een belang in het project – werden gearresteerd. Er zouden zo’n 100 000 bewoners getroffen zijn in hun broodwinning of huisvesting door het project. Volgens TotalEnergies zou 98% daarvan al zijn gecompenseerd, maar de manier waarop hun toestemming werd verkregen en het betaalde bedrag blijven kritiek oproepen.

Bron: le Monde

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *