Je zou zeggen dat de Blauwe Planeet (blauw van het water) geen probleem zou moeten hebben met water, maar dat is allerminst zo. Wij mensen maar ook veel vegetatie en andere levende organismen zijn afhankelijk van zoet water en dat is er maar weinig. Een deel van het probleem wordt verergerd door de klimaatverandering die gepaard gaat met droogtes maar ook met een grootschalige overstromingen zoals recentelijk in Afrika door toedoen van cycloon Freddy. Volgens de Verenigde Naties zou een kwart van de mensheid geen toegang hebben tot veilig drinkwater. Deze week wordt voor de eerste keer na 1977 weer een Wereldwatercongres gehouden. Die vindt plaats in New York, georganiseerd door Nederland en Tadzjikistan.
Niet alleen de klimaatverandering en haar gevolgen zijn ‘schuldig’ een de schaarste van veilig drinkwater, maar ook de immer uitbreidende landbouw en ook het gebrek aan waterzuiveringsinstallaties. Veilig drinkwater voor iedereen in 2030 is een van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN die in 2015 zijn geformuleerd, maar volgens het VN-verslag is de wereld nog ver van dat doel verwijderd.
De drinkwaterbehoefte is de afgelopen 40 jaar elk jaar met 1% toegenomen en zou de komende 30 jaar in datzelfde tempo doorstijgen, vooral door toedoen van de armere landen. In 2050 zou de waterbehoefte in steden met 80% toenemen en dat is extra zorgelijk als je bedenkt dat de wereld steeds verder verstedelijkt.
Ongezuiverd
Het overgrote deel van het gebruikte drinkwater (zo’n 80%) wordt niet gezuiverd, met als gevolg dat dat kwart van de wereldbevolking (zo’n tweemiljard mensen) geen toegang hebben tot schoon drinkwater. De klimaatverandering zou dat probleem alleen maar vergroten als langdurige droogtes een steeds normaler probleem worden. Daardoor zouden de problemen alleen maar toenemen voor een groot deel van de wereldbevolking.
Zo’n 3,6 miljard mensen zouden ook geen toegang hebben tot goede sanitaire zoals wc’s of andere systemen om min of meer netjes van je afvalstoffen af te komen. Water lijkt vooralsnog miskend als probleem. Wellicht dat dit congres daar verandering in brengt.
Bronnen: New Scientist, Nature