Volgens de weerorganisatie van de VN, de WMO, is de kans dat de gemiddelde temperatuur gedurende een van de komende vijf jaren (inclusief dit jaar) 1,5°C graad warmer is dan in de voorindustriële periode twee op drie (66%). Die grens werd als ‘wensgrens’ genoemd waaronder de aardopwarming zou moeten blijven bij het afsluiten van het Klimaatakkoord eind 2015 in Parijs, de uiterste doelstelling is 2°C. Overigens betekent dat niet dat de gemiddelde temperatuur later daar niet weer onder zal duiken. Eind dit jaar wordt weer een de jongen (El Niño) verwacht, dat een opwarmend effect heeft.
Die kans dat dat gebeurt is de laatste jaren razendsnel gestegen. Het vorig jaar werd die kans nog op 48% geschat, in 2020 op 20% en tien jaar geleden op 10%. Volgens klimatoloog Zeke Hausfather, die niet aan het WMO-rapport heeft meegewerkt, wordt structurele overschrijding van de 1,5°C-grens ‘pas’ in de jaren ’30 verwacht.
De wereld komt net uit een lange periode van drie jaar waarin de koele zuster van El Niño (La Niña) de wereld afkoeling bezorgde. El Niño zal deze keer extra hard toeslaan, verwachten meteorologen. Dat betekent dat het temperatuurrecord van 2016 de komende vijf jaar zeer waarschijnlijk (98% kans) zal worden overschreden.
Droogte in Amazonegebied
Dat betekent meer droogtes waar het al droog was, zoals in Spanje en meer overstromingen als er al overstromingen waren. Volgens het rapport zal het Amazonegebied met grote droogte te maken krijgen, terwijl de Sahel juist natter zal worden. Extra zorgelijk is de opwarming van de oceanen, die een belangrijk deel van de extra de uitgestoten kooldioxide opvangen, hetgeen de opnamecapaciteit vermindert. Die opwarming heeft ook gevolgen voor de hoeveelheid zuurstof die daarin kan worden opgeslagen, wat weer gevolgen heeft voor het zeeleven.
Bron: ABC News