IJsgletsjers in de Himalaya zijn tussen 2010 en 2019 65% meer gesmolten dan in de voorafgaande tien jaar, zo blijkt uit onderzoek van het internationale centrum voor geïntegreerde bergontwikkeling in Kathmandu (Nepal).
Als de verdwijning van de gletsjers door de aardopwarming zich in dit tempo doorzet zal in 2100 80% van de huidige gletsjers in het Himalayagebied zijn verdwenen met grote gevolgen voor de watervoorziening van zo’n tweemiljard mensen, vrezen de onderzoekers. Ook de Alpen blijken vorig jaar een recordhoeveelheid aan ijs verloren te hebben.
Bijna tweemiljard mensen in twaalf landen zijn afhankelijk van de in het hooggebergte opgeslagen watervoorraden in de vorm van ijs. Smeltend ijs destabiliseert de valleien stroomafwaarts en verhoogt gevaar voor overstromingen en aardverschuivingen. Ook de soms unieke natuur zal het zwaar te verduren krijgen door de gevolgen van de aardopwarming. Voor sommige lokale soorten is het helaas al te laat. Ander onderzoek van het onderzoekscentrum stelt dat een kwart
“Die zaken gebeuren zo snel”, zegt Miriam Jackson van het Nepalese onderzoekscemtrum. “Van twee decennia geleden tot het laatste decennium zijn er grote veranderingen opgetreden. Ik denk dat het voor veel mensen als een verrassing komt dat het zo snel gaat.”
‘Slechts’ eenderde
Jackson en haar medeonderzoeksters bekeken het ijs in wat Hindu Kush Himalaya (HKH) wordt genoemd dat ruim viermiljoen km2 groot is. Dat gebied strekt zich uit van Afghanistan in het westen tot in Myanmar in het oosten. Zelfs in het gunstigste klimaatscenaria (+ 1,5°C in 2100) zou in het Hindu Kush Himalaya-gebied eenderde van de gletsjers verdwijnen. “Dit rapport toont aan het dat HKH-gebied bijzonder kwetsbaar is voor de klimaatverandering”, zegt directeur Salim ul Huq van onderzoekscentrum. “We moeten dit gebied en zijn mensen beschermen.”
Bron: New York Times