Landen in Europa moeten ophouden met het hinderen en criminaliseren van vreedzame klimaatbetogers, stelt Michel Forst, mensenrechtenrapporteur van de VN. Die landen, waaronder Nederland en Duitsland, zouden zich beter kunnen inspannen om de beloftes in 2015 in Parijs gedaan na te komen, vindt hij. Hij stelt dit naar een jaar onderzoek in, naast Nederland en Duitsland, diverse landen in Europa. Volgens hem is de bejegening van de klimaatbetogers een bedreiging voor de democratie en een aantasting van de mensenrechten.
Alle onderzochte landen hebben het verdrag van Aarhus ondertekend waarin staat dat vreedzame klimaatprotesten een legitiem middel zijn om de openbare mening te beïnvloeden. Forst stelt dat wetenschappers al tientallen jaren waarschuwen voor een grote ramp en de oplossing daarvoor komt geen stap dichterbij als de roep om actie wordt gecriminaliseerd.
“De enige legitieme reactie op vreedzaam protest en burgerlijke ongehoorzaamheid is dat de overheid, de media en de burgers beseffen hoe belangrijk het is om te horen wat die milieuverdedigers te zeggen hebben”, zegt Forst. Landen zullen als de bliksem aan de lag moeten om de in Parijs afgesproken doelen te halen, de ernstig verstoorde natuur te herstellen en om de luchtvervuiling terug te dringen die leidt tot veel vroegtijdige overlijdens en ziektes, aldus de VN-rapporteur. Volgens hem doen de landen vaak zelfs dingen die het behalen van die doelen in de weg staan.
Extremistisch
“Het is bepaald zorgelijk dat in een rapport (van TE-SAT van Europol; as) wegblokkades en bezettingen van banken en luchthavens worden aangemerkt als extremisme, waarop het lijkt dat als je je zorgen maakt om het klimaat je extremistisch zou zijn.”
Bron: the Guardian