Steeds vaker wordt kunstmatige intelligentie gebruik en dat baart velen grote zorgen. We kunnen het dan natuurlijk hebben over de toenemende invloed van ki-systemen op ons leven en de steeds hogere positie die dergelijke systeem in de beslishiërarchie in een maatschappij zullen gaan innemen, maar daar wil ik(=as) het nu even niet over hebben. Ki, heb ik al vaker betoogd, vreet energie en steeds meer. Een paar onderzoeksters bepleiten in Nature die ki-systemen te vergelijken op energieverbruik, net zoals bij koelkasten of wasmachines al normaal is. Uit hun berekeningen blijkt dat dat een hoop energie kan schelen.
De onderzoeksters rond Sasha Luccioni van de Canadese ki-spruit Hugging Face in Montreal evalueerden. meer dan tweehonderd open ki-systemen en kozen daaruit de twintig populairste (qua gebruik). Ze zagen dat, afhankelijk van de taak, daar grote verschillen in energieverbruik tussen zitten (een factor duizend of zelfs meer).
Zo was een evaluatiecategorie het beantwoorden van duizend vragen. Het energiezuinigste systeem zou daar volgens de onderzoekers 0,1 Wu een energie voor nodig hebben. Het minst zuinige syteem had 1600 Wu nodig voor het maken van duizend scherpe illustraties (gemmiddeld lag dat op 477 Wu). Als miljoenen mensen het nodig vinden om ki te gaan gebruiken dan kunnen die verschillen behoorlijk aantikken.
Ecologische voetafdruk
Die(=mijn=as) vraag is of dat ook geldt voor de manier waarop grote bedrijven en de wetenschap ki gaan gebruiken. Ik(=as) schat dat het energieverbruik daar aanzienlijk hoger ligt omdat die vaak voor nieuwe toepassingen worden gebruikt en eerst de dure en energievretende leerperiode door moeten alvorens van enig nu te kunnen zijn. Het zou daaro uiterst nuttig (en dus wenselijk) zijn dat wetenschappers die ki gebruiken ook de ecologische voetafdruk van hun onderzoek bekend maken.
Bron: Nature