Windturbines zouden slecht voor de gezondheid zijn en onrendabel. Dat soort onzin wordt toch nog door vrij veel mensen geloofd. In een onderzoek bleek een kwart van de deelnemers in te stemmen met dergelijke foute informatie over windenergie. Dat bleek meer te maken te hebben met hun overtuigingen dan met hun gebrek aan kennis, stellen de onderzoekers rond Kevin Winter van de Hohenheimuniversiteit in Stuttgart.
Windenergie is een belangrijke bron voor hernieuwbare energie. Winter: “Tot nu toe was er weinig bekend over welke foute informatie mensen als waar zien.” Dat heeft hij met collega’s in Duitsland en Australië onderzocht bij zesduizend mensen in Australië, het VK en de VS.
Zo gelooft 20% van de ondervraagden dat windmolens schadelijk zijn voor de gezondheid. 40% denkt zelfs dat er geheime machinaties en gemanipuleerde informatie te pas komen bij de uitbreiding van windenergie. Een ander, representatief onderzoek in Duitsland laat iets lagere waarden zien.
“Het heeft ons verrast dat heel verschillende onjuiste informatie vaak van dezelfde mensen kwam”, zegt medeonderzoeker Kai Sassenberg van het Leibnitzinstituut voor psychologie. Wie gelooft dat windenergie slecht is voor onze gezondheid, gelooft, bijvoorbeeld, ook dat windmolens economisch niet rendabel zijn. Dat betekent dat die mensen minder heil zien in windenergie en ook vaker in het geweer komen tegen nieuwe projecten.
Overtuiging
Uit het onderzoek zou zijn gebleken dat de instemming met foute ideeën over windmolens vooral afhankelijk is van de overtuiging van de ondervraagde, met name als die zich konden vinden in complottheorieën. Als mensen geneigd zijn in veel ontwikkelingen geheime samenzweringen te zien of te vermoeden dan zijn ze ook eerder geneigd te geloven in onjuiste informatie over windmolens.
Dat wordt nauwelijks beïnvloed door opleiding. Winter: “Het is lastig die inzichten te veranderen door feiten te presenteren als die niet in het wereldbeeld van mensen passen.” Het zou misschien helpen de persoonlijke voordelen op te sommen om mensen te overtuigen, vermoeden de onderzoekers.
Bron: Alpha Galileo