Elsevier, uitgever van wetenschappelijk tijdschriften waaronder enkele waarin klimaatonderzoekers publiceren, blijkt banden met de klimaatverpestende oliesector te hebben. Die samenwerking leidt ons naar een ramp, stellen klimaatonderzoekers. Overigens is Elsevier niet de enige uitgever met olie op zijn hoofd.
Elsevier geeft onder veel meer Global Environmental Change uit, maar is ook een van de uitgevers die boeken publiceren die pleiten voor de uitbreiding van de olie en gaswinning. Dat doet de onderneming al meer dan tien jaar. Ook faciliteert Elseviers webportalen die zich richten op de verbetering van de opbrengst.
Daartegen hebben verschillende (oud)werknemers al regelmatig geprotesteerd. Klimaatonderzoekers vrezen dat die binding met de oliesector hun werk ondermijnt. Ecologe Julia Steinberger van de universiteit van Lausanne, die werk heeft gepubliceerd in verschillende Elsevierbladen stelt geschokt te zijn geweest toen ze hoorde dat Elsevier een actieve rol speelt in de expansie van olie- en gaswinning. “Ze kunnen niet zeggen dat ze de feiten niet kennen over de klimaatverandering en de noodzaak zo snel mogelijk af te komen van fossiele brandstoffen te mijden. Hun ondernemingsmodel is winst te maken door onderzoek over en klimaat uit te geven, terwijl ze voorbijgaan aan de harde klimaatwerkelijheid die eist dat we zo snel mogelijk van fossiel af moeten.”
Elsevier en zijn moeder RELX stellen dat ze de oliesector helpen de energieovergang te maken. “We erkennen dat we niet volmaakt zijn en dat we meer moeten doen,” zegt woordvoerster Márcia Balisciano van RELX, “maar we moeten niet vergeten welk enorm werk we de afgelopen vijftien jaar hebben geleverd.”
Van de tweeduizend tijdschriften die Elsevier uitgeeft zouden er maar zeven (veertien als je de speciale uitgaven mee rekent) zich met de olie- en gaswinning bezighouden. Het bedrijf zou echter ook adviesdiensten verlenen aan die oliesector en speciaal voor die sector Geofacets hebben ontwikkeld. “We willen geen commentaar geven op afzonderlijke bedrijven”, zegt Sherri Aldis van de media-afdeling van de VN, “maar alle acties die de uitbreiding van de oliesector actief ondersteunen zijn inconsistent (met goed klimaatbeleid; as).”
Niet alleen Elsevier
Overigens is Elsevier niet de enige kwaaie pier in uitgeversland. Verschillende uitgevers van (beoordeeld) klimaatonderzoek hebben de duurzame ontwikkelingsdoelen voor uitgevers van de VN onderschreven, maar hebben toch banden met de olie- en gassector. Zo heeft de Britse uitgever Taylor & Francis connecties met ExxonMobil. Uitgever Wiley publiceert boeken en tijdschriften om nog meer olie en gas uit de grond te halen. Beide bedrijven hebben de VN-doelen onderschreven.
Bron: the Guardian