De aardopwarming gaat nu wel heel erg snel

Aarde in de brandDe aarde warmt in een noodtempo op. Nadat afgelopen maandag met 17,01°C wereldwijd de warmste dag zou zijn geweest, kwam dinsdag door volgens de Amerikaanse weerdienst NCEP al weer met 17,18°C overheen. “Als we niet snel noodzakelijke maatregelen nemen dan komen we in een katastrofale situatie terecht, zoals die twee records aangeven”, zei VN-secretaris-generaal António Guterres in een reactie. “Het klimaat dreigt onbeheersbaar te worden.” Donderdag was het al weer warmer: 17,23°C.
Die gegevens zijn berekend aan de hand van rekenmodellen. Die zouden nog door andere instanties moeten worden bevestigd. Zo zou het gezaghebbende Amerikaanse oceanografisch instituut NOAA zich volgens der Spiegel enigszins van de de jongste recordmelding hebben gedistanciëerd, maar NCEP schijnt toch echt een onderdeel van NOAA te zijn.
Die van donderdag komt inderdaad van onderzoekers van de universiteit van Maine die daarbij het rekenmodel Climate Reanalyzer hebben gebruikt en dat zou volgens de NOAA niet geschikt zijn om de ‘wereldtemperatuur’ te berekenen, maar ook NOAA ontkent niet dat we een uitzonderlijke opwarming meemaken.
Volgens het Europese aardobservatiesysteem Copernicus was afgelopen juni de warmste ooit gemeten, met een temperatuur 0,5°C boven het gemiddelde van 1991 tot 2020. Daarmee is het record van juni 2019 uit de boeken.

Voorbode

De warmterecords zouden een voorbode kunnen zijn wat ons te wachten staat. El Niño is officieel van kracht, maar zou zijn opwarmende effect met een vertraging van een jaar pas doen gelden, stellen onderzoekers. Verwachtingen voor het komende jaar dus: nog warmer.

Bronnen: the Guardian, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *