Groenland verliest meer ijs dan gedacht: 30 mln ton ijs per uur

Oceaanstromen

Oceaanstromen versnellen door een warmere bovenlaag, maar ‘onze’ warme golfstroom wordt juist zwakker (afb: NASA)

Groenland verliest de laatste veertig jaar 20% meer ijs dan tot nu toe werd aangenomen: zo’n 30 miljoen ton per uur. Dat kan onder veel meer grote gevolgen hebben voor de Warme Golfstroom (en daarmee voor het klimaat in West-Europa).

Tussen1985 en 2022 heeft Groenland meer dan 1000 Gigaton (1 biljoen ton) aan ijs verloren. De onderzoekers rond Chad Greene van Caltech baseerden zich daarbij vooral op de gegevens over het ijsverlies van gletsjers verminderd met de aanwas door sneeuwval. Ze verwerkten daarbij onder meer 200 000 satellietfoto’s. Zo kwamen ze dus uit op dat schrikbarende getal van 30 miljoen ton per uur.
Tot de jaren 90 was het ijsverlies nog vrij matig, maar daarna nam het ijsverlies dramatische vormen aan. In 2000 alleen al ging per saldo 44 gigaton ijs verloren. “Eigenlijk zijn de tot nu toe gebruikte methodes niet goed geschikt om de verandering van de ijslaag te meten, maar die is gigantisch”, zegt medeonderzoeker Alex Gardner van Caltech.

Hoewel we het over veel ijs hebben zal de zeespiegel er volgens de onderzoekers niet erg veel van merken. Stukken ijs die van gletsjers breken waren allang omgezet van landijs in zeeijs en alleen smeltend landijs laat die zeespiegel stijgen. Het zoete ijswater zou volgens hen wel gevolgen kunnen hebben voor de Warme Golfstroom en daarmee de warmtehuishouding in en rond de Atlantische Oceaan.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *