Recordtemperatuur in Poolcirkel van 38°C nu officieel

Zomertemperatuur Verchojansk/~SiberiëDe temperatuur van 38°C die vorig jaar op 20 juni is bereikt in Verchojansk is nu officieel bevestigd door de wereldweerorganisatie WMO, zo stellen de VN.  Die temperatuur was maar liefst 18°C hoger dan het temperatuurgemiddelde aldaar voor juni. Volgens de WMO past die temperatuur eerder bij de Middellandse Zee dan bij de Poolcirkel.
Het is voor het eerst dat de WMO de Poolcirkel heeft vermeld in zijn rapportage over extreem weer. Die hige temperatuur werd gemeten tijdens een ongewone en lange hittegolf in de SIberische streek. Die omstandigheden hebben in Siberië mede geleid tot wijdverspreide natuurbranden in bossen en veengebieden in Rusland, waarbij grote hoeveelheden broeikasgassen vrijkwamen.
“Dit record is een van de waarnemingen van de WMO dat de alarmbellen laat luiden over de klimaatverandering”, stelt secretaris-generaal Petteri Taalas. Het Noordpoolgebied is een van de snelst opwarmende delen van de wereld, ruim twee keer zo snel als elders. Dat leidt, onder veel meer, tot het opdooien van de ‘eeuwig’ bevroren bodem, de permafrost. Ook die ontwikkeling leidt tot het vrijkomen van methaan en kooldioxide uit die opdooiende bodem, dat de opwarming nog eens vergroot.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *