‘Nieuwe’ dunnelaaglithiumbatterijen overklassen lithiumionbatterijen

seriegeschakelde lithiummetaalbatterijen

Twee seriegeschakelde lithiummetaalbatterijen (afb: Abdessalem Aribia et. al/Nature)

Lithiummetaa-lbatterijen zijn niet nieuw. Die bestaan al zo’n veertig jaar. Probleem was dat die dunnelaag-batterijen maar weinig energie konden bevatten. Onderzoekers van het Zwitserse Empa zouden er nu in geslaagd te zijn door die dunnelaagbatterijen te stapelen, waardoor die ook voor ‘volwassen’ toepassingen geschikt zijn. Die zouden snel te laden (en ontladen) zijn, langer meegaan, milieuvriendeljker te produceren  zijn dan hun lithiumioncollega’s en bovendien niet brandgevaarlijk zijn. Klein probleempje is dat ze aan de dure kant zijn, maar de Empa-onderzoekers zoeken al wegen die lithiumbatterijen te gaan produceren.
Lithiumionbatterijen zijn tegenwoordig de meest gebruikte batterijen en accu’s. Dat betekent niet dat ze ideaal zijn. Ze laden nogal traag op, verliezen per ontlaad/oplaadcyclus opslagcapaciteit en hebben een relatief beperkt temperatuurbereik waarin ze optimaal functioneren.
Daar hebben hun lithiummetaalbatterijen geen last van. Bovendien vliegen die niet in de fik als ze beschadigd worden zoals hun lithiumiontegenhangers. “Als je zo’n batterij doormidden snijdt heb je twee batterijen met de helpt aan opslagvermogen”, zegt Abdessalem Aribia van Empa.

Duur

Een probleem is dat die batterij nogal duur is, maar de onderzoekers hebben er zoveel vertrouwen in dat ze al een bedrijf hebben opgericht, BTRY (batterij), dat ze gaat produceren. “We denken dat deze batterij meerwaarde heeft”, zegt zijn collega en bedrijfsgenoot Moritz Futscher. De onderzoekers denken daarbij vooral aan telefoons en ‘slimme’ klokjes, toepassingen waar de batterij maar een bescheiden aandeel in de prijs heeft.

De laagjes voor de batterijen worden in vacuüm aangebracht. Futscher: “Dat zijn technieken die in de halfgeleiderindustrie ook gebruikt worden. Dat is een voordeel voor ons, aangezien die technologie er al is.” Die techniek heeft als voordeel dat anders dan bij de traditionele batterijproductie voor de productie geen (giftige) oplosmiddelen hoeven te worden gebruikt, stelt Aribia. Die techniek is echter ook verantwoordelijk voor de hoger prijs, maar die zou dat opslagmiddel ook meer dan waard zijn, vinden de onderzoekers. Voorlopig moeten ze nog wel ven verder ‘knutselen’ om hun batterijen marktrijp te maken.

Bron: idw-online.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *