Hittegolven teisteren grote delen van Azië

Grote delen van Azië worden al weken geteisterd door hittegolven. De autoriteiten in New Delhi (India) hebben de scholen gesloten vanwege de hitte. Maandag werd in een voorstad een temperatuur van 47,8°C gemeten en er wordt nog meer hitte verwacht. Eind mei werd in New Dehli zelfs 52°C gemeten. Oorzaak: de door de mens veroorzaakte klimaatveranderingIn India is de verwachting dat het ergste achter de rug is, maar de temperaturen zullen hoog blijven totdat het begin van de moessonperiode, verwacht in juni, voor enige verkoeling zal zorgen. In 2022 werd bij een eerder hittegolf een temperatuur van 49°C gemeten.
Ook in 2022 em 2023 waren de lentes in India ook ongewoon heet. Volgens Krishna Achutarao klimatoloog aan het India’s technologisch instituut is drie opeenvolgende te hete lentes ongewoon. “Drie op een rij is ongebruikelijk maar in lijn met wat je verwacht bij klimaatverandering.” De hittegolven beginnen eerder en treffen een groot deel van India, groter dan in vorige jaren. Oorzaak: de mens.

De kinderorganisatie van de VN, Unicef, schat dat ruim driekwart (76%) van de kinderen in Zuid-Azië, zo’n 460 miljoen, ten minste 83 dagen in het jaar worden blootgesteld aan temperaturen boven de 35°C. Dat kan leiden tot, onder meer, uitdroging, hartritmeversnelling, hoofdpijn, zonnesteek en zelfs coma.

School

De helft van de kinderen in Pakistan gaat al een week niet naar school in verband met de extreme weersomstandigheden met temperaturen die 6°C tot 8°C boven normaal liggen, zo stelt de organisatie Save the children.

Bronnen: Le Monde, Nature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *