In Canada laagste temperatuur in veertien jaar gemeten

Canada

De provincies van Canada (afb: WikiMedia Commons)

Klimaatver-andering en aardopwarming worden vaak (ook door mij) in een adem genoemd, maar dat is niet te allen tijde zo. Er raken systemen ontregeld, waardoor het op sommige plaatsen tijdelijk kouder kan worden. Zo is er in de provincie Yukon in het westen van Canada zondag een temperatuur van -53°C gemeten, de laagste temperatuur sedert 2008. Na het westen heeft vooral Quebec het deze week vrij fris gehad.
Canada is geconfronteerd met een heuse koudegolf. Eind december was de magische grens van -50°C al doorbroken. De -53°C werd gemeten in Pelly Farm in Yukon op zondagmorgen. Die lage temperaturen werden overigens zondag in het hele westen van Noord-Amerika gemeten. De gemeten temperaturen lagen zo’n 30°C onder het seizoensgemiddelde.
De temperaturen waren niet de laagste ooit gemeten. Op 3 februari 1947 werd in Snag (Can) een temperatuur van -62,8°C gemeten. In verschillende delen van Canada vriest het al vanaf 11 december.

Die lage temperaturen zouden een gevolg zijn van La Niña, de koude zus van El Niño. Daardoor zou de poolwervel die boven het Noordpoolgebied waait, wat meer verschuiven naar het zuiden dan in jaren zonder La Niña, met alle gevolgen van dien voor vooral Noord-Amerika.
In de La Niña-jaren is het westen van Canada vaak koeler en natter dan normaal, terwijl aanhoudende hitte wordt geblokkeerd boven de zuidelijke Verenigde Staten, waardoor onstabiel weer ontstaat. De staten in het midden en zuidoosten van de VS hebben de afgelopen weken talloze hitterecords en verwoestende tornado’s meegemaakt.

Brits-Colombia

Brits-Colombia, de westelijkste provincie van Canada heeft normaal gesproken de zachtste winters van Canada, maar daar is december de koudste maand geweest sedert 1937 met een gemiddelde temperatuur van 0,9°C. Dorpen en steden die zelden of nooit met sneeuw en ijs in aanraking kwamen kregen ijzige trekjes.

De kou in West-Canada zal niet lang aanhouden. Er worden temperaturen verwacht die boven het seizoensgemiddelde liggen. De kou zal naar het oosten gedreven worden. Quebec en Ontario kunnen zich vast op de kou voorbereiden. Met temperaturen tussen de -15°C en -20°C en zelfs -40°C.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *