In Chili op 1000 m 37°C in de winter

Extreme warmte in winter in Zuid-Amerika

Augustus is hartje winter in Zuid-Amerika. Het kaartje geeft de afwijkingen aan van de gemiddelde temperatuur  tussen 1979 en 2010 (afb: M. Herrera op X)

Op het Zuidelijk Halfrond is het nu winter, maar in het noorden van Chili is in de Andes op een hoogte van 1000 m 37°C gemeten, de warmste winterdag in 72 jaar. Volgens onderzoeker Raul Cordero van de universiteit van Groningen was die extreme warmte een gevolg van de aardopwarming, El Niño en oostenwind die ter plekke zorgt voor droog en warm weer. In de centrale Chileense Andes is alle sneeuw boven de 3000 m gedooid. Dat heeft gevolgen voor de watervoorziening van de bewoners in lager gelegen gedeeltes in de komende lente en zomer.
Op meer plaatsen boven de 1000 m zijn de afgelopen dagen temperaturen boven de 35°C gemeten, volgens het extremetemperaturenblog van klimatoloog Maximiliano Herrera.
Zuid-Amerika maakt het warmste eerste halfjaar door ooit gemeten. De Chileens hoofdstad Santiago zou volgens Cordero al gezucht hebben onder de negende hittegolf dit jaar en is op weg het record van 2020 (tien) te breken. Verschillende steden in Zuid-Amerika hebben dit jaar hitterecords gebroken. De Argentijnse hoofdstad mat op 11 maart een record van 38,6°C, Mercedes in Uruguay kwam tot 40,5°C.

Volgens voorspellingen van het wereldklimaatforum zou de aardopwarming het grootst zijn in het noorden van Zuid-Amerika, inclusief het Amazonegebied. Met de recente komst van El Niño zal het daar (en elders) alleen nog maar warmer worden de komende jaren, is de verwachting.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *