Zuiden van (werelddeel) Amerika zucht onder hittegolven

Temperaturen Zuid-Amerika 11jan22

De temperaturen in Argentinië op 11 januari 2022 (afb: SMN)

Terwijl het noorden van het werelddeel de laagste temperaturen sedert 2008 mocht noteren zuchten Amerikanen in het zuiden van het Werelddeel onder fikse hittegolven. Verwacht wordt dat daar binnenkort de 50°C zal worden gepasseerd.
Op het zuidelijk halfrond is het nu hartje zomer. Dat zullen de bewoners ook weten. Vorige week kregen de Zuid-Amerikanen, vooral in Argentinië, een serie hittegolven te  verwerken en er zijn nog hogere temperaturen te verwachten. Dit weekeinde is in de landbouwgebieden in het zuiden van Argentinië al 48°C gemeten en wellicht hier en daar al 50°C. Dat zou dan een landelijk record zijn. Daarmee zou het land de enige uren de warmste plek op aarde kunnen zijn geweest.

Droogte

Deze week zullen de temperaturen in dit landbouwgebied de 35°C en 40°C bijna overal te boven gaan. In Buenos Aires zal de temperatuur stijgen naar 38°C. Gemiddeld liggen de temperaturen zo’n 10°C tot 12°C boven het seizoensgemiddelde. Droogte teistert het gebied al maanden en deskundigen schatten dat nog maar 30% van de gewassen er goed bij staat.
In La Niña-jaren zorgt dat verschijnsel (anders dan voor het noordelijk halfrond) voor een opwarming van de zuidelijke stille oceaan die gepaard gaat met droogtes in het zuiden van het Amerikaanse werelddeel, terwijl het noordelijk deel van Zuid-Amerika (Brazilië) meer vocht krijgt te verwerken. Dat effect wordt hoogstwaarschijnlijk versterkt door de aardopwarming.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *