Onbekenden boorden gaten in gaspijpleidingen in Duitsland

Een gaspijpleiding in aanleg die een vloeibaargasterminal in Brünsbüttel in de Duits deelstaat Sleeswijk-Holstein moet verbinden met het Duitse gasnetwerk heeft ernstige schade en vertraging ondervonden doordat onbekenden gaten in nog te plaatsen pijpdelen hadden geboord. Diezelfde onbekenden hadden ook geen verklaringen voor de leidingbouwers achtergelaten en de boorgaten weer netjes afgedekt met folie.Het lijkt er op dat de daders gezocht moeten worden in de klimaatbeweging. De aanleg van vloeibaaraardgasinstallaties is in de klimaatbeweging maar ook daarbuiten omstreden. Die zouden de fossiele verslaving van de rijke landen verlengen.
Na de vrij abrupte breuk met gasleverancier Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne zijn veel Europese landen naarstig op zoek gegaan naar alternatieve, fossiele energiebronnen. Vloeibaar aardgas (lng in Engelse afko) was daarbij de veel gekozen brandstof, waarvoor vaak aanlandingsinstallties in havens moesten worden aangelegd.

Het openbaar ministerie in Karlsruhe is een onderzoek begonnen naar de daders van de als ‘ongrondwettelijke sabotage’ aangemerkte daad. Overigens had de ruim 50 km lange pijpleiding al eind vorig jaar gereed moeten zijn. De sabotage zal de voltooiing nog verder verschuiven.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *