IJsdeskundigen, glaciologen, zien nu al dingen gebeuren die voor de komende decennia waren voorspeld. Gletsjers in de Alpen krimpen in ijltempo. Weerballons moeten steeds hoger stijgen om nog bevroren water waar te kunnen nemen.
In augustus verliezen de gletsjers op het noordelijk halfrond het meeste ijs, maar het is nog geen augustus. Toch breekt het ijsverlies nu al alle vorige records, aldus meldt Reuters op basis van meetgegevens van het Zwitserse gletsjermeetnet Glamos en van de, franstalige, universiteit van Brussel.
De Morteratschgletsjer in het Zwitserse kanton Graubünden verliest dagelijks 5 cm en is nu al verder teruggetrokken dan in andere jaren aan het eind van de zomer. Alles bij elkaar werd die gletsjer bijna 3 km korter en 200 m dunner. De onderzoekers moesten voor de bevestiging van de meetapparatuur nu al nieuwe gaten in het ijs boren. Anders gebeurt dat pas in september als de smeltperiode afloopt. De Silvrettagletsjer is volgens de metingen nu al 1 m korter dan in 1947, tot nu het jaar met het hoogste verlies sedert de metingen van de gletsjers in 1915 begonnen.
Nadat van de Marmoladagletsjer door warmte op 3 juli een stuk afbrak, waardoor elf mensen omkwamen, waarschuwde de Zwitserse gletsjeronderzoeker Matthias Huss voor records aan ijsverlies. We liggen volgens hem nu al een maand ‘voor’ op het recordschema van 2003. “En er is geen verbetering op komst.”
Wetenschappers voorspelden al lang geleden dat door de aardopwarming deze eeuw de gletsjers uit de Alpen grotendeels (zo’n 80%) zullen verdwijnen, als er niets gedaan wordt om de klimaatverandering te temperen. Huss denkt dat dat zelfs sneller zal zijn als we meer jaren als 2022 zullen krijgen.
Bron: der Spiegel