…dan in Parijs in 2015 afgesproken. Met de toezeggingen die in aanloop naar de klimaatconferentie in Glasgow worden gedaan zal het eind van deze eeuw 2,7°C warmer zijn dan in het voorindustriële tijdperk. Met afspraken in Parijs gemaakt de jaarlijkse emissies zouden de broeikasgasemissies in 2030 28 miljard ton minder moeten zijn dan de landen zich hebben voorgenomen te doen, zo is te lezen in een rapport van de milieuorganisatie van de VN, de UNEP. De onderzoekers baseerden zich daarbij op toezeggingen van landen.
Alle plannen, ook die van de VS en de EU, schieten te kort om de opwarming onder de 2°C te houden (laat staan onder de 1,5°C). “We zien wel dingen verschuiven”, zegt Anne Olhoff van de TU in Denemarken en een van de opstellers van het rapport. “Landen hebben over het algemeen ambitieuzere plannen. Het gebeurt allemaal echter veel te langzaam. We nemen babypasjes terwijl we reuzenstappen zouden moeten maken.”
Met de huidige plannen liggen we viermiljard ton kooldioxide achter op wat in Parijs is afgesproken voor 2030, maar om onder de 1,5°C te blijven zou dat 28 miljard ton moeten zijn. Op dit moment wordt er zo’n 40 miljard ton de atmosfeer ingeslingerd. Olhoff: “Het is duidelijk dat we ernstig tekortschieten.” India zou daar nog iets aan kunnen veranderen, want dat land heeft zijn nieuwe plannen nog niet ingediend (terwijl dat al lang had gemoeten), maar van India valt weinig te verwachten.
Enig optimisme kan ook worden ontleend aan de plannen van diverse landen om in 2050 of 2060 klimaatneutraal te zijn. Toezeggingen zijn overigens makkelijk te doen. Wat telt zijn de resultaten en die zien er niet bijzonder goed uit. Olhoff stelt als landen hun uitstoot in de komende jaren verminderen in lijn met die nuldoelstellingen, de opwarming op 2,2°C uit zal komen.
Olhoff: “Het is mooi dat steeds meer landen met klimaatneutraliteitsdoelstellingen komen, maar als we op de korte termijn niet veranderen dan zijn deze langeretermijndoelen niet geloofwaardig of zelfs niet haalbaar.”
Bron: New Scientist