Minste sneeuw in de Val Ventina in zeshonderd jaar

Jaarringdikte jeneverbes in Val Ventina

De jaarringdikte van jeneverbesstruiken in Val Ventina over de afgelopen 600 jaar (afb: Marco Carrer et. al.)

Er zou de laatste zeshonderd jaar nog niet zo weinig sneeuw in Val Ventina in de Alpen zijn geweest als deze (nog niet verstreken) winter, schrijven Italiaanse onderzoekers in Nature. Ze trekken die conclusies op basis van de jaarringen van zo’n 550 jeneverbesstruiken in het Alpengebied rond het Val Ventina in Italië. Dit resultaat onderschrijft eerder onderzoek in het Alpengebied: de winters worden daar steeds korter.
Het aantal dagen met sneeuwbedekking zou 36 dagen minder zijn dan het (berekende) gemiddelde in de laatste 600 jaar. Sedert 1971 zou het besneeuwd oppervlak per tien jaar met 5,6% zijn afgenomen. Ook ander onderzoek heeft die achterachtgang waargenomen, waar zelfs sprake is van een teruggang in dezelfde periode van 8,4% per decennium. Overigens zijn de onderzoekers voorzichtig om die teruggang voor de hele Alpen geldig te verklaren.

Uit onderzoek van wetenschappers uit zes Alpenlanden uit 2021 bleek overigens al dat de Alpen in de laatste vijftig jaar een maand aan sneeuwbedekking heeft verloren. Ze baseerden hun conclusie op basis van gegevens over sneeuwbedekking en -dikte in de Alpen van de laatste honderd jaar. De trend is in al die landen dezelfde: de winter wordt steeds korter.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *