Een ‘bescheiden’ draaimolen die goedkope windenergie zou leveren

Goedkope windturbines

De ‘draaimolen’ van Airloom (=luchtweefgetouw) Energy (afb: airloomenergie.com)

In de loop der tijden zijn er wel wat ontwerpen van windturbines langsgekomen zoals de tonmolen en het darrieustype maar, tenminste als ik=as het goed herinner, ik heb nog niet eerder de een ontwerp gezien zoals dat vanhet Amerikaanse bedrijf Airloom Energy. Grote voordeel daarvan is volgens opgave van het bedrijf dat die een stuk goedkoper zou zijn dan de nog steeds groeiende windmolens. Een turbine met een vermogen van 2,5 MW zou in de aanhanger van een tractor passen.
De opmerkelijke turbine bestaat uit een draad, gedragen door palen van zo’n 25 m die in een ovaal staan, waaraan bladen (‘wieken’) hangen. Gedreven door de wind gaat die ‘draaimolen’ draaien. Volgens het bedrijf zou de ‘draaimolen’ eentiende van een ‘normale’ molenwiekturbine kosten. Opgesteld in een windpark zou dat een kwart zijn. De kosten voor de energieopwekking zouden eenderde zijn van een traditionele wiekenmolen.

De langste zijden van het ovaal zijn gericht op de overheersende windrichting om maximaal effect te krijgen in de heersende wind georiënteerd, zodat zoveel mogelijk bladen de wind vangen. Het systeem kan zowel op land als op zee worden geïnstalleerd.
Momenteel heeft het bedrijf kleinschalige prototypes ontwikkeld die al operationeel zijn. In eerste instantie zal het bedrijf een park met een vermogen van 50 kW aanleggen om dit op volledige schaal te testen en vervolgens op te schalen bereiken naar een gepland vermogen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *