Aarde straalt minder door klimaatverandering

Wolken op het web en in de lucht

Wolken weerkaatsen zonnestraling.

Door de opwarming van de oceanen ontstaan er minder heldere wolken waardoor de weerkaatsing van het zonlicht op de aarde minder is geworden. Dat zou een extra aanwakkering van de aardopwarming zijn (minder weerkaatsing betekent dat meer energie op aarde blijft). De grootste daling viel te registreren in de laatste drie jaar.
Al tientallen jaren wordt die aardstraling gemeten door aardobservatoria, maar ook via satellieten. Daaruit blijkt dat die de laatste twintig jaar is afgenomen. Die afname komt neer op een 0,5%. Rond 30% van het licht dat de zon op aarde instraalt wordt weer gereflecteerd.
“Die daling was zo’n verrassing, dat we de gegevens van de laatste drie jaar analyseerden nadat de albedo (weerkaatsing; as) de zeventien voorgaande jaren stabiel was geweest”, zegt Philip Goode technologisch instituut van New Jersey in de VS. De onderzoekers baseerden zich daarbij op de metingen van een observatorium in Zuid-Californië van 1998 tot 2017.

Die weerkaatsing wordt door twee zaken beïnvloed: de helderheid van de zon en de reflectie van de aarde. De veranderingen in de weerkaatsing hadden niet te maken met de periodieke veranderingen van de helderheid van de zon, dus moet er iets gebeurd zijn met het ‘spiegelend vermogen’ van de aarde. Met name de vermindering van (spiegelende) lagere wolken boven de Stille Oceaan in de laatste jaren zoals gemeten door de NASA zou daarvan de oorzaak zijn.

Watertemperatuur

In het deel van de Stille Oceaan ten westen van Amerika stijgt de watertemperatuur door de omkering van wat de Pacifische tienjaaroscillatie wordt genoemd, hoogstwaarschijnlijk ten gevolge van de aardopwarming.
Minder weerkaatsing betekent ook dat er meer energie op aarde achterblijft. Dat zou dan weer een extra impuls geven aan de aardopwarming. “Dat is behoorlijk zorgwekkend”, zegt Edward Schwieterman van de universiteit van Californië in Riverside, die niet aan het onderzoek heeft meegewerkt. Veel onderzoekers hadden de hoop dat een warmere aarde meer wolken zou geven en daardoor meer weerkaatsing. “Het tegenovergestelde blijkt waar te zijn”, zegt Schwieterman.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *