EC wil invoering ontbossingswet een jaar uitstellen

Ursula von der Leyen

EC-voorzitter Ursula von der Leyen (afb: WikiMedia Commons)

De ruk naar rechts van het Europarlement na de jongste verkiezingen begint steeds meer wrange vruchten af te werpen, die vooral desastreus voor het milieu- en klimaatbeleid van de EU zijn. Nu stelt de Europese Commissie weer voor de invoering van de  EU-wetgeving om ontbossing tegen te gaan met een jaar uit te stellen. Die wet zou te ingewikkeld zijn in de uitvoering, beweren tegenstanders van die wet.
Milieuorganisaties zijn allesbehalve blij met het voorstel. “Zo’n wet uitstellen als de Amazone in brand staat is een slecht teken”, stelt Boris Paptentreger van Mighty Earth. Greenpeace stelt dat Ursula von der Leyen, EC-voorzitter, de bossen weer een jaar blootstelt aan vernietiging.
Virginijus Sinkevičius, Litouws Europarlementariër die tot medio juli milieucommissaris was, zei dat het uitstellen van de ontbossingsverordening een stap terug zou zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Volgens Sinkevičius – die de verordening opstelde die in 2023 werd aangenomen – zou het uitstel van twaalf maanden elke dag 32 375 hectare bos in gevaar brengen, de wereldwijde broeikasgasuitstoot aanwakkeren, het vertrouwen met de partners van de EU beschamen en de geloofwaardigheid van de EU op het gebied van haar klimaatafspraken teniet doen.
De wet zou eind december van kracht worden. Die verbiedt de invoer van goederen die ontbossing hebben veroorzaakt zoals vlees en andere landbouwproducten. Die moet dan wel hebben plaatsgevonden na 2020.

Strafmaatregel

Tegen de wet was veel oppositie, niet alleen binnen de EU, maar ook van de producerende landen waar de ontbossing zou moeten verminderen als de EU-wet wordt ingevoerd. Brazilië heeft het zelfs over eenzijdige ‘strafmaatregelen’, terwijl de Braziliaans president Lula toch heeft gezworen de ontbossing in het Amazonegebied te stoppen.

Bronnen: le Monde, the Guardian

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *