Antarctica ‘vergroent’ in hoog tempo

Groen eiland op het Antarctisch schiereiland (afb: univ. van Exeter/Matt Amesbury)

Antarctica ‘vergroent’ in hoog tempo, zo blijkt uit recent onderzoek, en dat is geen goed nieuws. Dat betekent dat dat ijzige continent het bevroren water op zijn retour is. De vegetatie op het Antarctische schiereiland is de laatste veertig jaar vertienvoudigd.

De onderzoekers gebruikten voor hun studie satellietfoto’s en zagen hoe het Antarctische schiereiland steeds groener wordt (vooral mossen). De begroeiing steeg van 1 km2 in 1986 naar 12 km2 in 2021. Die vergroening zou tussen 2015 en 2022 nog een met 30% zijn toegenomen.
“De planten die we vinden op het Antarctisch schiereiland, vooral mossen, leven onder wellicht de zwaarste omstandigheden op aarde”, zegt Thomas Roland van de universiteit van Exeter. “Het landschap is nog vrijwel geheel overheerst door sneeuw en ijs en rotsen met een minuscuul deeltje voor planten, maar dat is heel snel gegroeid. Zelfs deze geïsoleerde ‘wildernis’ is aangetast door de door mensen veroorzaakte klimaatverandering.”

Hij stelt dat deze resultaten aanleiding zijn tot ernstige zorgen over de toekomst van het Antarctisch schiereiland en van het hele continent. “We moeten die veranderingen begrijpen en de precieze oorzaken achterhalen.” De onderzoekers bestuderen nu hoe recentelijk ontijsde gebieden worden bezet door vegetatie.

Bron: phys.org

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *