Door die ijslaag zouden op zijn minst zo’n honderd (niet-werkende) vulkanen zijn bedolven, schatten de onderzoeksters rond Allie Coonin van de Amerikaanse Brownuniversiteit. Veel daarvan bevinden zich aan de westkust van dit (nog) ijzige continent. Sommige daarvan steken door de ijslaag heen zoals de Erebusvulkaan. IJssmelt zou de activiteit van vulkanen kunnen aanwakkeren, heeft onderzoek in gebieden rond de poolstreken bewezen/aannemelijk gemaakt.
Aan de hand van simulaties met rekenmodellen hebben Coonin en de haren de conclusie getrokken dat door het wegsmelten van het ijs waarschijnlijk de activiteit van de vulkanen zal toenemen. Dat zou komen door het wegvallen van de ijsmassa de druk op de zogeheten magnakamers vermindert. Daardoor wordt de kans groter dat het ‘onderdrukte’ (en vloeibare) magma en de daarin opgeloste gassen uitwegen vinden.
Onzichtbaar
Die activiteit hoeft niet meteen zichtbaar te zijn aan het aardoppervlak, maar die hernieuwde activiteit kan wel een uitwerking hebben op de nog steeds aanwezige ijs- en sneeuwmassa. De vrijkomende hitte zal de ijslaag dan verder aantasten, waardoor de druk op de magnakamers verder wordt verlaagd. Enzovoort.
Dat is een langzaam proces en kan wel honderden jaren duren, maar dat proces komt niet onmiddellijk tot stilstand als de mens de broeikasgasuitstoot eindelijk heeft ‘geneutraliseerd’.
Bron: phys.org