Gesteund door de verkiezing van Luiz da Silva (alias Lula) hebben de drie landen besloten gezamenlijk op te trekken bij het behoud van hun regenwoud. Die drie landen herbergen ongeveer de helft (52%) van al het tropisch regenwoud op de wereld. Vooralsnog moet Lula met de effectuering van deze overeenkomst nog wachten tot begin volgend jaar als hij officieel de functie overneemt van president Bolsonaro.
In zijn eerste rede na zijn, uiterst nipte, overwinning, sprak Lula meteen al over het beëindigen van de ontbossing in het Amazonegebied. Colombia heeft voorgesteld dat alle landen in het hele Amazonegebied een blok vormen op de COP27. Noorwegen is van plan een vanwege Bolsonaro gestaakt miljardenproject om het regenwoud te beschermen weer te activeren.
De voorgestelde alliantie zou zich gaan bezighouden met voorstellen voor kooldioxidemarkten en met geld, momenteel een heet hangijzer in klimaatland. De drie landen tekenden al een overeenkomst bij de vorige klimaatconferentie COP26 in Glasgow. Vanaf 2030 zou het regenwoudareaal in die landen weer moeten groeien.
“De overeenkomst kan een veelbelovende stap voorwaarts zijn, zolang als de inheemse bewoners en lokale gemeenschappen maar worden gehoord en gerespecteerd”, zegt de Argentijn Oscar Soria van AVAAZ. “Deze drie gebieden zijn wezenlijk voor de ecologische stabiliteit van de wereld en het antwoord daarop komt van mensen die daar wonen.”
Bron: the Guardian