De laatste acht jaar was het warmer dan ooit tevoor gemeten, stelt de wereldweerkundeorganisatie WMO. “We kunnen erop wachten dat de jaren nog heter worden”, schrijft de organisatie. VN-secretaris-generaal António Gutteres noemt dat rapport een noodsignaal dat de aarde ons stuurt. Hij zei dat aan de vooravond van (weer) een nieuwe klimaatconferentie, die waarschijnlijk voornamelijk over geld zal gaan.
De resultaten over de acht jaar zijn nog niet definitief, aangezien de WMO 2022 ook heeft meegenomen, maar het ziet er naar uit dat ook dit jaar weer alle klimaatrecords zal slaan of althans daar dichtbij in de buurt zal komen. Volgend jaar weten we meer.
Ten opzichte van de tweede helft van de 19de eeuw is de gemiddelde wereldtemperatuur 1,15°C hoger geworden, waarvan rond de helft de laatste drie decennia is ‘verwezenlijkt’, een effect dat steeds grotere gevolgen van die verandering laat zien. De gigantische overstroming in Pakistan zou voor een belangrijk deel het gevolg zijn van de antropogene klimaatverandering en ook de vele bosbranden de de droogtes in, onder veel meer, Oost-Afrika kunnen aan dat door de mens veroorzaakte verschijnsel worden toegeschreven.
Ondanks al die dreigingen en voorafspiegelingen van een hete toekomst, lijken de veroorzakers (de rijke landen) niet van zins adequate klimaatmaatregelen te nemen, laat staan hun portemonnee te trekken voor mensen in de armere landen die vooral en als eersten te lijden hebben onder de aardopwarming.
Bron: der Spiegel