Zonne-energie uit de ruimte geen goed idee volgens de NASA

Zonnespiegel in de ruimte

Het idee van het oogsten van de zonne-energie in de ruimte (afb: NASA-rapport)

De kop is niet echt super, want ‘we’ krijgen die zonne-energie uit de ruimte toch gratis aangeleverd? Bedoeld is  om een gigantische ‘zonnespiegel’ in een baan rond de aarde (op zo’n 35 000 km) te installeren, die de zonne-energie de hele dag door in de vorm van mikrogolven naar een ontvangststation op aarde zou kunnen sturen, is het idee. Niet doen, stelt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, enigszins omfloerst, want bespottelijk duur, erg riskant en technisch niet of nauwelijks uitvoerbaar en of onderhoudbaar. Dat geld kun je vele malen beter besteden aan aardse zonn-energiesystemen.
Techniek, of beter gezegd, falende techniek heeft ons, mede, de klimaatcrisis bezorgt, maar steeds weer denkt de mens dat met techniek alle problemen zijn op te lossen en dus krijgen we telkens maar weer verhalen te horen en te lezen over het manipuleren van de zonne-instraling met technieken die vreemd genoeg geotechnieken worden genoemd.

Een zonnespiegel in de nabije ruimte installeren en die zonne-energie naar de aarde te laten sturen zou je ook onder die categorie kunnen scharen. Het idee is eigenlijk al oud. Wetenschapsfictieschrijver Isaac Asimov had het er al over in 1941.
In 2021 heeft de Britse regering daar al eens serieus naar gekeken. Er waren destijds twee concrete projecten: SPS Alpha van de Amerikanen en CASSIOPeiA van de Britten. Het rapport van de Britten stelde dat de zaak nog een goed op de kosten moest worden bekeken.
Oud-ESA-medewerker Henri Barde boog zich over de techniek en kwam tot de conclusie dat zo’n project gigantische zo niet onoverwinnelijke technische uitdagingen kent en dat alles voor een vermogen van 2 of 3 GW (zo’n twee tot drie volwassen, ouderwetse centrales op aarde).

Finale klap (?)

Het lijkt er op dat de NASA met haar jongste rapport van begin dit jaar een finale, dodelijke klap is/wordt voor dit ideetje. Dat ruimtesysteem zou veel duurder zijn dan aardse alternatieven en de levenscycluskosten zouden twaalf tot tachtig keer hoger zijn dan voor aardse energiesystemen. Bovendien zou de broeikasgasuitstoot van zo’n project veel hoger zijn per kWu dan bij aardse systemen.
Of dit ook echt de doodsklap is voor de techniek waag ik(=as) te betwijfelen. Keer op keer komen mensen weer met dezelfde heilloze en vaak gevaarlijke ‘oplossingen’ voor de klimaatcrisis, terwijl de werkelijke oplossingen zo voor de hand liggen: bevrijd jezelf in het rijke klimaatverpestende deel van de wereld van je energieverslaving en eet & leef gezond.

Bron: pysiscsworld.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *