Meer dan driekwart van de aarde de laatste 30 jaar droger

Verwoestijningsrapport VN 2024Volgens een VN-rapport is de laatste dertig jaar ruim driekwart (77,6%) van het landoppervlak van de aarde steeds droger geworden. Het rapport komt terwijl er in Riyad (een stad midden in de woestijn) in Saoedi-Arabië het 16de wereldcongres loopt over de dreigende verwoestijning van de wereld, onder meer door de klimaatopwarming. Nu al zouden meer dan tweemiljard mensen door die toenemende droogte worden getroffen.
Je zou het niet zeggen met al die regen, maar ook vrijwel heel Europa (95,9%) is met de jaren droger geworden, voor de gebieden rond de Middellandse Zee.  Het rapport geeft niet alleen de ontwikkelingen aan, maar meldt ook welke factoren aan die ontwikkeling bijdragen.
Zo zijn er de laatste dertig jaren 4,3 miljoen km2 aan droge gebieden bijgekomen, dat is een oppervlak zo groot als eenderde van India.

En ongeveer 7,6% van het landoppervlak in de wereld heeft de drempel van droogte overschreden. Dat lijkt misschien weinig, maar dat  gebied is nog steeds groter is dan Canada! Als gevolg hiervan leefden in 2020 2,3 miljard mensen in droge gebieden. Dit is ruim een ​​kwart van de wereldbevolking en twee keer zoveel als in 1990.
Plaatsen die wetenschappers classificeren als droge gebieden, hebben niet alleen af ​​en toe te maken met droogte. Ze hebben een aanhoudend vochttekort: er verlaat veel meer water de grond door verdamping en de afgifte van damp door planten dan er binnenkomt als regen of sneeuw.
In 2020 werd meer dan 40% van het land op aarde buiten Antarctica beschouwd als droog land, zo bleek uit het VN-rapport van de VN. Hoeveel meer land deze eeuw verdort, hangt af van hardnekkig de fossiele verslaving is, schrijven de onderzoekers (in iets andere bewoordingen). “Zolang we de atmosfeer opwarmen, vraagt die atmosfeer steeds meer water”, zegt as we are continuing to warm the atmosphere, the atmosphere Narcisa Pricope een van de auteurs van het rapport.

Natuurbranden

Wetenschappers waarschuwen dat eenvijfde van al het land tegen het einde van de eeuw abrupte ecosysteemveranderingen zou kunnen ondergaan als gevolg van de toenemende droogte met dramatische gevolgen zoals verlies aan leefgebied voor meer dan de helft van de soorten, intensievere bosbranden en op sommige plekken meer zandstormen.
Er ontstaat ook een tekort aan water en de bodem gaat achteruit. Doordat er daardoor onvoldoende voedsel word geproduceerd zullen de ziekte- en sterftecijfers wereldwijd stijgen en zullen mensen gedwongen wegtrekken. Dat leidt weer tot sociale en politieke problemen elders in de hele wereld.

“In tegenstelling tot droogtes, die slechts tijdelijk zijn, is dorheid een blijvende verandering”, zegt Ibrahim Thiaw, uitvoerend secretaris van COP16 over verwoestijning. “Doordat het klimaat in een gebied droger wordt, wordt ook het herstelvermogen minder. Grote gebieden over de hele wereld herstellen dan ook niet meer en dat verandert het leven op aarde aanzienlijk.” Uitgerekend gastheer van de COP16 Saoedi-Arabië is een van de felste tegenstanders van de (snelle) uitbanning van fossiele brandstoffen…

Bronnen: Futura-Sciences, New York Times

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *