Klimaat in 2100 zal voor bijna helft planeet ‘onherkenbaar’ zijn

Schuivende klimaten

Het klimaat verandert vooral in Noord-Amerika en Europa. Bovenaan de huidige situatie, daaronder de berekende veranderingen met CMIP6 en CMIP5 (daaronder de indeling van Köppen; zie staatje in dit artikel) (afb: Ali Serkan Bayar et. al)


De alarmberichten over het klimaat buitelen over elkaar de laatste jaren, maar het lijkt er op alsof zich daar niet al te veel mensen druk over maken. De aarde stevent af op een aardopwarming van ten minste 3°C aan het eind van deze eeuw. Dan zal het klimaat in grote delen ‘onherkenbaar’ zijn, stellen onderzoekers van de universiteit van Ankara en de George Masonuniversiteit rond Ali Serkan Bayar (e-post@dres), vooral in Europa en Noord-Amerika.
Het schijnt dat de klimaatonderzoekers er inmiddels van overtuigd zijn dat er nog meer kantelpunten voor het klimaat worden overschreden we, dat is de mensheid in het rijke deel van de wereld, blijven doorgaan met het ruimhartig produceren van broeikasgassen. Die overschrijding, is de vrees, zouden kunnen leiden tot een versnelde klimaatontwrichting en daarmee het overhoop halen van wat er op de wereld nog aan natuur rest. De onderzoekers hebben bekeken hoe dan het toekomstige klimaat er uit zal zien. Onherkenbaar, op bijna de helft van de planeet (dus).
Zo’n 38% tot 40% van het aardoppervlak zal heel anders zijn dan nu (nog). In de slechtste scenario’s zou dat bijna de helft zijn (48,1%).  Bijna de helft van de aarde krijgt een ander klimaat en dus een ander ‘landschap’. Voor hun voorspellingen gebruikten ze het rekemodel CMIP6 en de oudere CMIP5.

Indeling van Köppen

Indeling van Köppen (afb: WikiMedia Commons)

De wereld is volgens de indeling van Köppen verdeeld in vijf klimaatzones (de letters verwijzen naar de klimaatzones in het plaatje): de tropen (A), droog klimaat (B), gematigd klimaat (C), landklimaat (D) en poolklimaat (E). Zo’n derde zal een droog klimaat worden (woestijn), daarachter komt met een klein kwart het tropisch klimaat.
De grootste veranderingen zullen optreden in Europa en Noord-Amerika: respectievelijk tussen de 71% en 89% en tussen de 51% en 66%. Ook Afrika krijgt met de gevolgen van de klimaatverandering te maken. Die verandert minder radicaal dan in Europa en Noord-Amerika maar dat continent krijgt wel meer te maken met extreem weer. De poolgebieden zouden helemaal kunnen verdwijnen. Nu omvatten ze nog 6,5% van het aardoppervlak (was begin 20ste eeuw nog 8%).

Landbouw en ziektes

Die drastische veranderingen hebben vooral gevolgen voor twee zaken die de mensen aangaan: de landbouw en de ziektes. De landbouw zal zich moeten aanpassen aan het veranderde klimaat, maar ook de ziektes die worden overgebracht door, met name, muggen zullen verschuiven.  SInds het begin van de 20ste eeuw zou al zo’n 15% van klimaatzone zijn veranderd.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *